Zelf verhuizen

Verhuizen kan op verschillende manieren. Je kunt alles zelf doen. Dat is uiteraard het goedkoopst, maar het kan veel tijd kosten. Bovendien zijn je spullen niet verzekerd tijdens de verhuizing, zodat je eventuele schade zelf moet vergoeden. Een tweede mogelijkheid is dat je de verhuizing helemaal of voor een deel uitbesteedt. Je kunt bijvoorbeeld een verhuisbedrijf inschakelen voor het vervoer van de inboedel, maar wel zelf alles inpakken.

Als je besluit de verhuizing zelf uit te voeren zul je niet de enige zijn. In Nederland wordt circa 85% van de verhuizing door de bewoners zelf uitgevoerd, dus zonder hulp van een verhuisbedrijf. Het enige waar een verhuisbedrijf eventueel voor wordt ingeschakeld is bijvoorbeeld als er opslag nodig is, of voor de verhuur van de benodigde verpakkingsmaterialen (verhuisdozen, pakpapier en noem maar op) of voor het verhuizen van de grote spullen.

Voor- en nadelen van zelf verhuizen

Het grootste voordeel van zelf verhuizen is het kostenplaatje. Maar onthoud, een aantal kosten maak je sowieso. Denk bijvoorbeeld aan verhuisdozen en het eventueel huren van een busje of verhuisauto. Nadeel van het zelf doen is dat het stress kan opleveren. Schakel in ieder geval tijdig hulp in van vrienden en/of familie.

Maak een stappenplan

Om stress en tijdnood te voorkomen, is het belangrijk een goed verhuisplan te hebben. Hierin staan alle zaken die geregeld moeten worden voor, tijdens en na de verhuizing. 

Een verhuisplan kun je zelf maken, maar er is ook een handige verhuisapp met een verhuis checklist die alles al voor je heeft bedacht.  De app is gratis te downloaden.

Er is een aantal fasen te onderscheiden; van het opzeggen van de huur van de oude woning, tot na de verhuizing.

Inboedel inpakken in verhuisdozen

Het inpakken lijkt een enorme klus en dat is het vaak ook. Grijp dit moment meteen aan om eens flink door je inboedel te lopen. Wellicht kunnen er spullen weg, weggegeven of verkocht worden. Oftewel, minimaliseer! Minder spullen betekent minder tijd kwijt aan inpakken. Ook als je zelf verhuist, bespaar dan niet op de verhuisdozen. Verhuisdozen bij de supermarkt zijn natuurlijk goedkoop, maar bedenk wel dat je je eigen spullen erin legt, en die heb je liever ook na de verhuizing nog onbeschadigd! Leg zware dingen onderin de doos. Zo zijn er nog meer handige, slimme tips voor het inpakken.

Regel tijdig het transport

Denk ruim op tijd na over het vervoer van je inboedel. Huur of leen tijdig een bestel- of aanhangwagen of een (kleine) verhuisauto. Let bij het huren van een bestelwagen of verhuisauto op de kilometer- en dagprijs en op de verzekeringsvoorwaarden. Ook het aantal vrije kilometers en de staat van het voertuig zijn belangrijk. Voor kleine bestelwagens is een B-rijbewijs voldoende, maar voor grotere verhuisauto’s is een C-rijbewijs nodig.