Zou je graag van de zolderruimte in je woning een aangenaam verblijf willen maken? Is het daarbij bijgevolg van belang dat er niet alleen veel licht naar binnen kan vallen, maar je bovendien ook over voldoende loopruimte beschikt? In dat geval is een dakkapel plaatsen het overwegen altijd meer dan waard. Niet alleen valt een dakkapel relatief voordelig te realiseren, daarnaast creëert ze altijd een mooie meerwaarde voor de woning in kwestie. Ben jij ook van plan om een dakkapel te laten plaatsen, maar wil je eerst even een goed beeld krijgen van de verschillende mogelijkheden die er op de markt zijn terug te vinden? Zou je bovendien ook graag willen achterhalen met welke kosten je rekening moet houden bij een dakkapel plaatsen? In beide gevallen ben je daarvoor op deze pagina aan het juiste adres!

Welk type dakkapel plaatsen?

De eerste vraag die je,je zal willen stellen wanneer je van plan bent om een dakkapel te plaatsen heeft betrekking tot het type dakkapel. Je kan er wat dit betreft voor kiezen om een keuze te maken tussen twee verschillende mogelijkheden. In eerste instantie is er bijvoorbeeld de standaard, prefab dakkapel. Deze dakkapel is interessant omdat ze het scherpst geprijsd is. Mensen die vooral op een voordelige manier een dakkapel willen laten plaatsen zullen dan ook meer dan waarschijnlijk vooral in de richting van dit type kijken. Heb jij een groter budget en beschik je vooral over enkele concrete eisen voor wat jouw dakkapel betreft? In dat geval zal de keuze voor een maatwerk exemplaar wellicht veel voor de hand liggender zijn.

Hoeveel bedragen de kosten voor een dakkapel plaatsen?

Een dakkapel plaatsen hoeft in de praktijk absoluut geen handen vol met geld te kosten. Veel is echter afhankelijk van het soort dakkapel waar je voorkeur naar uitgaat. Dit is uiteraard niet alles. Ondanks het feit dat een maatwerk dakkapel bijvoorbeeld structureel duurder is in vergelijking met een prefab exemplaar speelt bijvoorbeeld ook het soort materiaal waar gebruik van wordt gemaakt een niet onbelangrijke rol. Op vlak van materialen wordt er voor een dakkapel plaatsen veelal een keuze gemaakt uit de volgende mogelijkheden:

  1. Hout;
  2. Kunststof dakkapel
  3. Polyester;

Het spreekt voor zich dat de persoonlijke voorkeur van de eigenaar van de woning steeds voor een niet onbelangrijk gedeelte verantwoordelijk zal zijn voor de keuze van het materiaal. Dit geldt echter eveneens voor het budget dat voor handen is. Afhankelijk van het type dakkapel is het dan ook mogelijk om, afhankelijk van het gekozen materiaal, rekening te houden met de richtprijzen die hieronder zijn terug te vinden.

Soort materiaal

Prefab dakkapel

Maatwerk dakkapel

Hout

Gemiddeld zo’n 3.250 euro

Gemiddeld zo’n 4.000 euro

Kunststof

Gemiddeld zo’n 3.750 euro

Gemiddeld zo’n 4.750 euro

Polyester

Gemiddeld zo’n 4.750 euro

Niet van toepassing

Zoals bovenstaande prijstabel duidelijk maakt dien je er altijd rekening mee te houden dat het niet mogelijk is om een polyester maatwerk dakkapel te laten realiseren. Wanneer jouw voorkeur uitgaat naar het gebruik van polyester bij je dakkapel ben je dan ook verplicht om te kijken in de richting van een prefab uitvoering.

Een plat of schuin dak op je dakkapel plaatsen?

Niet alleen bepalend voor de kostprijs, maar ook voor de uitstraling van je dakkapel is het type dak waarover ze beschikt. Een plat dak is uiteraard altijd de voordeligste keuze. Voor het realiseren van een plat dak bij een dakkapel wordt er doorgaans voor gekozen om gebruik te maken van het materiaal ‘EPDM’. Deze staat er dan ook om bekend over een werkelijk uitstekende levensduur te beschikken. Ben jij niet zo te vinden voor een plat dak en geef je bijgevolg toch eerder de voorkeur aan een schuin exemplaar? In dat geval kan je rekening houden met een gemiddelde meerprijs welke is gelegen tussen de 1.000 & 1.300 euro.

Opties om rekening mee te houden bij een dakkapel plaatsen

Het spreekt voor zich dat je bij een dakkapel plaatsen niet alleen maar rekening zal willen houden met de constructie op zich. Wat namelijk ook te denken van de afwerking er van? Bij het plaatsen van een dakkapel zijn er dan ook verschillende potentieel interessante opties waar je rekening mee kan houden. Het gaat hierbij om de volgende mogelijkheden:

  • Een ventilatierooster om vochtproblemen in de dakkapel te voorkomen;
  • Een draaikiepraam, ook een prima manier om de ruimte wat te ventileren;
  • Een insectenhor om die vervelende insecten buiten te houden;
  • Een rolluik of screen om de ruimte te verduisteren en te zorgen voor verkoeling;
  • Kozijnen die goed isoleren

Uiteraard zijn bovenstaande opties nog maar het puntje van de ijsberg. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn dat je beter op voorhand goed kan nadenken over een dakkapel plaatsen. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden en opties op de markt terug te vinden dat je jezelf er al snel in zou kunnen verliezen. Door rekening te houden met de informatie welke is terug te vinden hier op deze pagina kom je echter reeds een behoorlijk eind.