Verhuizen naar het buitenland

“OK, de landsgrenzen zijn binnen de Europese Unie verdwenen. Maar waar moet ik rekening mee houden wanneer ik binnen Europa wil verhuizen? En waarmee moet ik rekening houden als ik niet binnen Europa verhuis, maar naar een ander werelddeel…”

Bij het woord emigratie denkt men vaak aan ondernemende Nederlanders die koers zetten naar Canada, Nieuw-Zeeland of Australië. De inwoner van Maastricht die besluit twintig kilometer verderop, net over de grens in België te gaan wonen, wordt over het algemeen niet gezien als een emigrant. Toch is ook dan sprake van emigratie. Emigreren is immers hetzelfde als in een ander land gaan wonen. Verhuizen naar een ander land is voor de meeste mensen een groot avontuur. Een nieuwe cultuur, andere gewoonten, een onbekende omgeving en andere regels.

Voordat je definitief naar het buitenland vertrekt om er te gaan wonen, moet je een aantal zaken hebben geregeld: zo moet je beschikken over een geldig paspoort en een werkvergunning, je financiële zaken afhandelen met de belastingdienst enzovoort.  Nog meer dan bij een nationale verhuizing doe je er verstandig aan tijdig te beginnen met de voorbereiding van je verhuizing naar het buitenland.