Een steiger opbouwen is voor iedere professionele timmerman, schilder, of schoonmaker een must om te weten. Want dit zijn toch veelal de beroepsgroepen die op hoogte werkzaam zijn, een steiger kopen, en hierop vervolgens graag veilig aan het werk willen. Met het werken op een rolsteiger is de kans van valgevaar aanwezig, daarnaast moet de gehele stellage ook goed in elkaar zitten om met een gerust hart aan de slag te gaan. Maar hoe moet het nu ook alweer?

Steiger opbouwen; de voorbereidingen

Voordat u een steiger op gaat bouwen is het verstandig om routinematig een checklist voor uzelf op te stellen. Zo is het goed om allereerst te kijken naar de staat van de onderdelen. Zijn er bijvoorbeeld geen deuken, corrosie, of andere schade te zien? En is het steigermateriaal wel gekeurd, want ieder onderdeel moet periodiek gekeurd worden (minimaal eenmaal per jaar). Bekijk ook goed de ondergrond voordat u aan de slag gaat. Een stabiele en egale ondervloer is belangrijk voor de stabiliteit van een rolsteiger.

Wie mag een steiger opbouwen?

In principe mag iedereen een steiger opbouwen, wel is het belangrijk dat iemand weet hoe dit moet. Zo bent u namelijk op hoogte werkzaam en is de valkans aanwezig. Het deugdelijk installeren is dan ook essentieel. Het is raadzaam om personen een rolsteiger op te laten bouwen die voldoende kennis van zaken hebben. Met voldoende kennis van zaken wordt bedoeld: mensen die vaker een steiger hebben opgebouwd en de instructies van de fabrikant kennen. Tevens is het bedrijfsmatig verstandig om periodiek een opbouwvideo te laten zien. Op deze manier wordt iedereen eraan herinnerd hoe een goede bouw uitgevoerd moet worden.

Steiger montage in de praktijk

In onderstaande stappenplan gaan we er op in hoe u globaal een steiger op kunt bouwen. Let op; er zijn verschillende wegen die naar Rome leiden, houdt echter de opbouw instructie van de fabrikant aan. 

  • Pak de wielen en draai de spindel omhoog (vuisthoogte, ca. 10 cm);
  • Plaats de wielstaanders in de buizen van de opbouwframes en zet deze vast; 
  • Verbind beide frames met elkaar met de horizontaalschoren. Tip: zet ze verticaal vast op de onderste sport, dan klappen de frames niet in elkaar als u ze los laat;
  • Stel de rolsteiger nu waterpas, met behulp van de spindels;
  • Wanneer dit gedaan is dient u de verticaalschoren te plaatsen op 2e en 5e spor, hierdoor ontstaat optimale stevigheid;
  • Om qua hoogte mee te kunnen gaan dient u de vloer op de 3e sport te leggen;
  • Voordat u het platform gaat betreden moeten de stabilisatoren geplaatst worden. Deze zijn vanaf een platformhoogte van 3 meter verplicht. Indien u aan de gevel werkt bent u twee stuks benodigd. Bij vrijstaand gebruik zijn vier stabilisatoren verplicht;
  • De volgende opbouwframes kunnen nu geplaatst;
  • Wanneer dit gedaan is kan u de volgende vloer op de 7e sport plaatsen;
  • Indien het een vloer betreft met luik, dan dient het luik open te gaan van binnenuit naar buitenkant rolsteiger.
  • Herhaal alle stappen totdat de gewenste hoogte is bereikt. Zodra dit is gebeurd dient als laatst de kantplankset geplaatst te worden.

Nieuwe opbouwnorm rolsteigers

Een steiger kopen is niet zo moeilijk, maar indien u bedrijfsmatig werkzaam bent dient u te voldoen aan de nieuwe opbouwnorm. Met de nieuwe opbouwnorm wordt bedoeld: “tijdens het opbouwen en afbouwen van steigers moet men beveiligd worden tegen valgevaar”. Als u gemakkelijk aan deze regels wilt voldoen kan u een rolsteiger voorloopleuning aanschaffen. Dit werkt erg gemakkelijk en heeft meerdere voordelen:

  • Kans op foutief opbouwen wordt geminimaliseerd;
  • Minder steigermateriaal benodigd;
  • U heeft een stabielere steiger. Val kans wordt kleiner door de heupleuning.

Een steiger voorloopleuning werkt als volgt; deze uitvoering moet binnendoor beklommen worden door het luik in het platform. Voordat u de vloer betreedt dient de voorloopleuning in de frames gehangen te worden. Wanneer u nu de vloer betreedt bent u omgeven door middel van leuningen, waarmee de val kans geminimaliseerd wordt.


Heeft u vragen over hoe een steiger moet opbouwen, of welke rolsteiger het beste bij u past? Laat u dan informeren door een specialistische partij zoals www.laddersenrolsteigers.nl. Zij kunnen u verder helpen (met opbouw video’s) en informeren over de betreffende wet -en regelgeving. Veiligheid gaat toch boven alles.