Voor mensen kan verhuizen al stressvol zijn, maar dat is ook zeker zo voor je huisdieren. Met de volgende tips kun je het iets makkelijker maken voor je hond en kat, en daarmee ook voor jezelf .

De impact van een verhuizing op je goudvis of cavia zal niet zo groot zijn. Hun directe woonomgeving verandert niet en verhuist gewoon mee en daarom hebben de volgende verhuistips betrekking op je hond of kat.

1. Houd zoveel mogelijk hetzelfde

Zorg dat buiten de verandering van woning, zoveel mogelijk hetzelfde blijft. Pak dus op het nieuwe adres de oude routine van je dier zo snel mogelijk op.

Vul de bakjes met het bekende eten, geef de vertrouwde krabpaal of mand zo snel mogelijk een plekje (liefst op een vergelijkbare plek als in het oude huis, of bij dezelfde meubels).

En zorg dat je alle spullen van je dier in een aparte verhuisdoos inpakt, zodat je de etensbak, mand en speeltjes gemakkelijk en snel terug kunt vinden.

2. Bereid je zo goed mogelijk voor

Bereid je verhuizing tijdig en goed voor, zodat alles makkelijk en soepel verloopt. Zo leef je zelf ontspannen toe naar je verhuizing en dat merkt je huisdier ook.

3. Informeer naar kalmerende middelen bij de dierenarts

De dierenarts kan je adviseren over goede kalmerende producten, om je huisdier ontspannen te houden tijdens de rit en het wennen in het nieuwe huis zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Er zijn ook veel natuurlijke kalmerende middelen voor dieren, als die voor jouw huisdier werken is dat de veiligste keuze!

4. Neem de route van je huidige naar je nieuwe woning door

De verhuizing zelf is waarschijnlijk nog het meest stressvol van alles voor je dier. Dus zorg dat die zo kort mogelijk duurt. Voorkom dus dat je verdwaalt, en plan je route goed!

En neem je hond alvast af en toe mee naar je nieuwe huis om alvast wat rond te snuffelen.

5. Besteed je huisdier een dagje (en nachtje) uit

De beste tip is waarschijnlijk om er gewoon voor te zorgen dat je dier zo min mogelijk van de stress en chaos van de verhuizing zelf mee krijgt.

Misschien heb je een vaste oppas waar je hond tijdens de verhuizing naartoe kan? Of heeft je kat een eigen domein op zolder, zodat ze zich daar terug kan trekken en als √°llerlaatste “verhuisd” kan worden.

Zorg in ieder geval dat je dier rustig ergens anders zit wanneer de verhuizers in en uit lopen om inboedel te verhuizen. Dat zijn al snel te veel prikkels en die kun je beter voorkomen.