Voor een heleboel mensen is het een waar dilemma: gaan we verbouwen of zullen we verhuizen? Dat is niet altijd een vraag die kort en bondig beantwoord kan worden. De voors en tegens kunnen niet altijd even gemakkelijk afgewogen worden en wat het soms nog lastiger maakt, is dat één van beide partners liever gaat verbouwen en de ander liever gaat verhuizen. Daarom zetten we graag een aantal overwegingen voor je op een rijtje die de keuze misschien wat gemakkelijker maken.

 

1. De omgeving

Een essentieel punt voor de keuze is of jullie (nog steeds) blij zijn met de plek waar jullie wonen. Wat vinden jullie van de buren, de buurt, de voorzieningen, de ligging? Zitten jullie op deze plek helemaal goed, dicht bij vrienden en familie, dan zou verbouwen een logischere keuze zijn. Is de straat voor jullie huis net wat te druk? Is het openbaar vervoer slecht geregeld? Moet je voor je werk nu heel ver reizen? Dan zou verhuizen een aantrekkelijke optie kunnen zijn.

 

2. De ruimte

Hoe tevreden zijn jullie over de ruimte in en om jullie huis? Is het huis qua grootte nog steeds voldoende of is het huis letterlijk te klein geworden? En de tuin? Voldoet deze (nog) aan jullie woonwensen? Als de ruimte in huis eigenlijk te klein is of wordt, omdat jullie bijvoorbeeld gezinsuitbreiding krijgen of aan huis zijn gaan werken, dan zou het een mogelijkheid zijn om een uitbouw te plaatsen, een dakkapel te plaatsen om een volwaardige zolderkamer te creëren of een garage die niet vaak gebruikt wordt bij de woning te betrekken. Is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat de tuin dan te klein wordt, dan is het misschien toch noodzakelijk om te verhuizen.

 

3. De kosten

Om zeker te weten wat er allemaal mogelijk is, is het verstandig een gesprek aan te vragen bij een financieel adviseur. Wat zou het kosten om te verbouwen en kan daar een lening voor afgesloten worden? Hoeveel zou je huis daardoor in waarde stijgen? Vraag ook eens een offerte aan bij een leverancier. Wat kost het bijvoorbeeld om een schuifpui te laten zetten? Of misschien is het gezien de huidige lage hypotheekrente juist wel aantrekkelijk om nu te kopen in plaats van over een paar jaar alsnog die stap te zetten. En hoeveel kun je dan maximaal lenen? Want de huizenprijzen zijn alweer flink aan het stijgen.

 

4. Wensen en mogelijkheden

Bij verhuizen of verbouwen is het ook belangrijk om naar jullie wensen in de toekomst te kijken. Hoe gaan jullie carrières verlopen? Hoe ziet jullie gezin er over een paar jaar uit? Wees daarbij niet bang voor verbouwstress, verhuisstress, klusperikelen of dubbele woonlasten maar probeer in mogelijkheden te denken.   We wensen je veel succes bij het maken van een keuze!