Bij het verhuizen naar een nieuwe woning, zul je waarschijnlijk een deel van je meubels vervangen. Een nieuwe woning vraagt tenslotte ook om andere meubels. En als je ook nog eens in een groter huis gaat wonen, heb je waarschijnlijk ook meer meubels nodig. Ga jij nieuwe meubels aanschaffen? Hier moet je op letten!

1. De juiste stijl

Kijk eens kritisch naar jouw meubels. Passen die qua stijl wel in je nieuwe woning? Hoe het huis eruit ziet bepaalt voor een groot deel welke stijl je kunt hanteren. In een ouderwetse woonboerderij past geen super modern interieur. En evenmin is een retro inrichting passend in een moderne nieuwbouw woning. Kijk dus eerst naar de stijl van je nieuwe huis en vraag je af welke stijl meubels daar goed bij zou passen. Ga je verhuizen met huisdieren? Dan moet je daar ook rekening mee houden als het gaat om de materialen van de meubels.

2. Meten is weten

Veel mensen stormen meteen enthousiast naar de winkel, zonder na te denken over handige maten. Dat is een veelgemaakte fout die je beter kunt voorkomen. De kans is namelijk groot dat je met een te groot of te klein meubel terugkomt. Je moet hier vooral op letten bij het kiezen van een bankstel en een eettafel. Bij de eettafel moet je natuurlijk ook nadenken over het aantal personen dat eraan moet kunnen zitten. Heb je weinig ruimte, dan is een uitschuifbare eettafel een goed idee.

3. Ga voor eenheid

Als je verschillende nieuwe meubels koopt, is het belangrijk dat je eenheid creëert. Dat kun je doen door allemaal meubels van dezelfde lijn te kiezen. Maar je kunt vaak ook meubels combineren die iets van elkaar verschillen. In bepaalde stijlen is het zelfs beter als de meubels niet hetzelfde zijn. Maar toch moeten ze altijd qua stijl en uitstraling bij elkaar passen. Zo vormen ze een eenheid in huis en krijg je rust in het interieur.

4. Kies een mooie eyecatcher

Het is belangrijk dat je interieur een of meer echte eyecatchers heeft. Iets dat opvalt, waardoor het interieur smaakvol in plaats van saai wordt. Dat kan bijvoorbeeld een mooi TV meubel zijn, maar ook een opvallende lamp of een bijzondere fauteuil is hier prima geschikt voor. Een eyecatcher is niet alleen geschikt om aandacht te trekken en op te vallen. Hij is ook heel geschikt om de aandacht af te leiden van iets dat je minder mooi vindt. Zo zal een mooi TV meubel bijvoorbeeld de aandacht afleiden van die kleine beschadiging in de muur.

5. Meubel mode

Wist je dat meubels net als kleding ook te maken hebben met modetrends? Zo was het een paar jaar geleden echt not done om je tafel vol in het zicht te houden. Daar ging een kleed of tafelzeil overheen. De laatste jaren is die trend helemaal omgeslagen en is het juist mooi om je tafel te showen, het liefst zonder bedekking. Een andere trend is dat het dressoir weer helemaal terug is van weggeweest. Lange tijd was een dressoir gewoon niet in de mode. Je ging liever voor een hoge kast in de kamer dan voor een dressoir. Terwijl ze de laatste jaren weer razend populair zijn. Denk dus voordat je nieuwe meubels gaat aanschaffen ook even aan de geldende trends. En kijk ook vooruit naar voorspellingen van trends in de toekomst.


Een nieuw huis vraagt om nieuwe meubels. Het is echter wel praktisch om eerst even rustig na te denken voordat je naar de winkel stormt. Zo moet je van tevoren al weten welke stijl je wilt hanteren en hoeveel ruimte je beschikbaar hebt. Door deze 5 aandachtspunten van tevoren al te overdenken, zal je inrichting beter slagen en gaan je meubels waarschijnlijk ook langer mee.