Een verhuizing is een ingrijpende gebeurtenis. En niet alleen voor mensen, want ook huisdieren kunnen gestrest raken van de hectiek in zo’n periode en de verandering in de omgeving. Hoe begeleid je je hond of kat op een ontspannen manier van het oude naar het nieuwe huis. En op welke manier voelt het dier zich het snelst thuis in de nieuwe woonomgeving?

Kleine dieren als een konijn, een hamster en vissen zullen waarschijnlijk niet zoveel merken van een verhuizing. Meestal hebben ze hun eigen hok of kom dat gewoon mee verhuist. Anders is het voor honden en katten, die in hun oude vertrouwde omgeving zowel binnen als buiten hun eigen plekjes hadden.

De voorbereiding

Op de dagen voor de verhuizing is het in het oude huis vaak een chaos. Dozen vol huisraad, zakken vol spullen en lege kasten. Niet alleen de bewoners maar ook huisdieren kunnen hier behoorlijk ontregeld van raken. Katten voelen de onrust van hun baasjes feilloos aan. Vooral voor hen geldt dan ook dat je ze het best in een apart kamertje kunt houden, waar ze zo min mogelijk meekrijgen van de verhuisstress. Plaats enkele voor hen vertrouwde spullen in de ruimte, zoals de kattenbak, etensbakjes en een doos of mand waarin ze kunnen schuilen. Als je een bepaalde reismand heeft waarin de de kat verhuisd gaat worden, kun je deze het beste al enkele weken voor de verhuizing in de woonkamer zetten. Laat je kat er aan wennen en snuffelen door er bijvoorbeeld snoepjes in te leggen zodat de kat de mand niet met iets vervelends associeert. Honden kunnen ook gevoelig zijn voor de stress van hun baasje, maar hebben met de omgeving die in hun bijzijn verandert minder moeite dan katten. Zorg er in elk geval wel voor dat u het ritme van uitlaten en spelen niet verstoort.

De verhuizing van je hond

Om je hond zoveel mogelijk verhuisstress te besparen kun je hem het beste als laatste verhuizen. Wellicht is het een idee om de hond naar een oppas te brengen, zodat hij het in- en uitlopen van de verhuizers niet hoeft gade te slaan, maar ook dat hij de verhuizers niet voor de voeten loopt. Eenmaal in het nieuwe huis doe je er goed aan het etensbakje en de vertrouwde mand klaar te zetten zodat je hond zich veilig terug kan trekken wanneer hij dat wil. Je kunt het dier in de eerste weken na de verhuizing telkens meenemen naar de verschillende vertrekken in de ruimte om hem te laten wennen.

Wanneer je je hond voor het eerst gaat uitlaten in de nieuwe woonomgeving, lijn hem dan altijd aan. Vaak kennen zowel de hond als jezelf de nieuwe omgeving en eventuele gevaren als verkeer en andere ‘kwade’ honden in de buurt niet. Als je met de hond gaat wandelen als deze niet aangelijnd is en hij loopt weg, dan is de kans erg klein dat hij zelfstandig het nieuwe huis terug zal vinden.

De verhuizing van je kat

Wat voor een hond geldt, geld ook voor een kat: het is verstandig om je kat als allerlaatst te verhuizen. Zo voortkom je dat het dier alleen in de nieuwe woning is. Laat haar in het rumoer van de verhuizing in alle rust in een apart kamertje zitten met de reismand in de buurt. Eenmaal in het nieuwe huis is het aan te raden om het dier in de kamer te plaatsen waar je de kattenbak ook neer wilt zetten. Zet het deurtje van de mand open, zodat de kat de (afgesloten) kamer kan verkennen als ze dat wil.

Na een paar uur kun je de deuren naar andere vertrekken openen zodat de kat haar omgeving kan gaan verkennen. Als ze angstig is of ergens van schrikt, kun je de kat beter niet te veel aandacht geven. Zo beloon je de angst waarna de kat alleen nog maar banger wordt. Laat de mand staan in de kamer waar de kattenbak staat, zodat ze hierin kan schuilen als dat nodig is.

Zorg ervoor dat katten die normaal gesproken buiten komen tenminste vier weken binnenblijven. Ze kennen hun nieuwe huis met al zijn luchtjes dan goed genoeg om het weer terug te vinden als ze eenmaal buiten zijn. Het is verstandig het dier de eerste dagen na de verhuizing, al dan niet aan een riempje, in jouw bijzijn in de tuin te laten, zodat ze ook het ‘eigen terrein’ kan verkennen.

Verhuizen van vissen / aquarium

Hou bij het verhuizen van een aquarium onderstaande aandachtspunten in de gaten

  1. Schaf minimaal 3-4 weken voor de verhuizing geen nieuwe vissen meer aan;
  2. Vissen 1 a 2 dagen voor de verhuizing niet meer voeren; wanneer je vissen gaat vervoeren zullen zij (als gevolg van verhuisstress!) veel ontlasting produceren, waardoor het vervoerwater zeer vuil wordt;
  3. Planten kun je beter in zakken vervoeren dan in een bak met water. Dit om verslijming tegen te gaan. Je kan planten, bij redelijke temperaturen zeker een week bewaren in een zak met lucht en een beetje water;
  4. Bewaar al het filtermateriaal in een grote emmer met zuurstofpompje;
  5. Neem zoveel mogelijk water van het bestaande aquarium mee in jerrycans of tonnetjes;
  6. Als het kan, de vissen in het aquarium laten tijdens de verhuizing. Ongeveer 5 cm water laten staan, alle beschikbare mankracht mobiliseren, en het aquarium verplaatsen;
  7. Als het kan het bodemmateriaal in de bestaande bak laten zitten. Anders voorzichtig eruit halen en de bovenste laag van de bodem in een aparte emmer vervoeren;
  8. Eenmaal op plaats van bestemming: de bodem en water terug in het aquarium doen en de filter vullen met het oude filtermateriaal en water en draaien maar;
  9. Als je co2 hebt toegevoegd dan deze installatie ook direct aansluiten na het aquarium gevuld te hebben;
  10. Gebruik veel drijfplanten om een nitraatpiek te voorkomen. voer de vissen in de eerste week zeer spaarzaam.
  11. Als de vissen niet in de bak gebleven zijn tijdens het verhuizen doe dan het volgende: met behulp van een hevel en een klein pompje een circulatie laten plaatsvinden tussen het aquarium en de reserve bak met de vissen. Na circa 1 week alle vissen overzetten en alles zwemt weer vrolijk rond;
  12. De vissen hebben voor en tijdens het transport stress gehad en zijn mede daardoor vatbaarder voor ziekten (wees hier op bedacht). Controleer de vissen dagelijks extra goed en grijp bij twijfel direct in. Controleer 2x per week de watersamenstelling en test zeker het nitrietgehalte (dat kan/zal oplopen). Gun het aquarium ‘rust’,  dus zeker de eerste 3 tot 4 weken geen nieuwe vissen bijzetten.