Je dromen zijn eindelijk werkelijkheid geworden, en je hebt de sleutels van je nieuwbouwwoning in handen. Nu wordt natuurlijk niet iedere nieuwbouwwoning geheel geschilderd afgeleverd; en daarnaast wil je er natuurlijk ook je persoonlijke input aan geven. Maar hoe pak je zo’n grote schilderklus nu het beste aan? Met deze handige tips wordt het schilderen ineens een stuk gemakkelijker!

1. Begin niet te vroeg

De kans is groot dat je niet kunt wachten om te gaan verven, maar je moet wel voldoende geduld hebben. Alle muren moeten volledig opgedroogd zijn, zodat zowel de primer als de afwerkingslaag goed blijft zitten. Laat de woning na het pleisterwerken goed ventileren zodat alles de tijd heeft om te drogen. Wil je toch sneller aan de slag? Huur dan ergens een bouwdroger om alles wat te versnellen.

2. Geduld is een schone zaak

Het wordt over het algemeen dan ook aangeraden om zeker een jaartje of twee na oplevering te wachten voordat je aan het verven gaat. Wil je toch eerder aan de slag (een droge zomer zou in dit geval het beste moment zijn), dan kun je de vochtigheidsgraad meten om te kijken of je al aan de slag kunt. Je kunt deze vast even lenen bij de schilderszaak in de buurt.

3. Kies een stijl

Net als wanneer je de woonkamer een make-over geeft, houdt je ook bij het schilderen van een (nog) lege woning de toekomstige interieurstijl in het oog. Want vergis je niet: de kleuren die je nu kiest voor het verven, zijn uiteindelijk bepalend voor de vrijheid die je jezelf geeft wanneer het om inrichten gaat. Je gebruikt meestal RAL kleuren om een mooie kleur uit te zoeken. Kies je bijvoorbeeld voor neutrale kleuren, zoals het creme-witte ral 9001, dan kun je wat betreft decoratie en meubelstukken alle kanten op. Heb je daarentegen een specifieke interieurstijl in gedachten, dan kun je ook hier mee aan de slag. Een moderne woning doet het bijvoorbeeld prima met een donkere wand in de keuken of woonkamer, bijvoorbeeld met het antraciet-grijze ral 7016.

4. De invloed van kleuren

Daarnaast hebben kleuren ook een specifieke invloed. Zo kunnen donkere kleuren een ruimte kleiner maken, en lichte kleuren een ruimte juist vergroten. Maar daarnaast hebben kleuren ook een psychologische impact op ons. Zo staat rood bekend als de kleur van passie, maar ook agressie, en staan kleuren als geel en groen bekend als rustgevend en spiritueel aangenaam. Het kan dus helemaal geen kwaad om je vooraf wat in te lezen over de invloed die kleur op ons heeft. Interessant leesvoer, en wellicht van grote impact op de toekomst!