Ben je net naar je opknapper verhuisd en is het tijd om in te gaan richten? Als er een ruimte in huis is waar je veel tijd doorbrengt, dan is het de woonkamer wel. Logisch dat je vooral deze ruimte lekker gezellig, warm en sfeervol aan wilt kleden. Maar hoe begin je eraan en hoe zorg je ervoor dat het een mooi geheel blijft zonder dat het rommelig wordt? We geven je een aantal handige tips om je woonkamer in no-time sfeervol te maken, zonder dat het een rommeltje wordt!

1. Maak het lekker warm

Warmte is ontzettend belangrijk in een woning; zowel wanneer het om de materialen als om de items gaat. Een lekker dekentje om ‘s avonds op de bank onder te kruipen, een aantal leuke, kleurrijke kussens op de banken en fijne vloerkleden op de vloeren. Probeer deze warme materialen zoveel mogelijk binnen een bepaald thema of een bepaalde stijl te houden. Werk bijvoorbeeld alleen met aarde-kleuren, of juist contrasterende kleuren in een hele rustige woonkamer. Donkere kleuren maken een ruimte snel kleiner, heb je dus een kleine woonkamer, kies dan voor lichtere kleuren! 

2. Fijne muziek

Niets zo fijn als thuiskomen en je favoriete muziek meteen afspelen. De woonkamer is dan ook de ideale locatie om wat fijne speakers neer te zetten. Er zijn steeds meer moderne designs te vinden die niet alleen jouw muziek afspelen, maar ook je woonkamer die moderne, strakke uitstraling geven. Je kunt muziek makkelijk draadloos afspelen, en er zijn allerlei manieren om eventuele kabels weg te werken

3. De juiste raamdecoratie

Het is iets waar niet iedereen zomaar aan denkt, maar juist de raamdecoratie kan ontzettend veel goed doen in een ruimte zoals de woonkamer. Grote, kale, koude ramen zien er vaak niet zo aangenaam uit. Decoreer je deze daarentegen met de juiste raamdecoratie, dan heb je direct een heel andere sfeer neergezet. Denk bijvoorbeeld aan rolgordijnen, gewone gordijnen of plakfolie waarmee je de ramen wat minder koud maakt. 

4. Natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen zoals hout geven een ontzettend fijne sfeer in de woning; zeker wanneer deze gecombineerd worden met mooie bloemen en planten. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke materialen in je woonkamer om ook hier een warme sfeer te creëren; en vergeet ook vooral de planten niet! Denk bijvoorbeeld aan een houten salontafel, mooie hoge kamerplanten, houten jaloezieën of houten planken aan de muur.

5. De sfeerverlichting

Om het dan ook ‘s avonds aangenaam en sfeervol te maken zorg je dat je de juiste sfeerverlichting in huis hebt. Schemerlampen maken een ruimte een stuk gezelliger dan felle plafondverlichting.