Ben je je aan het oriënteren op bestrating voor je tuin? Dan kom je allerlei soorten en maten bestratingsmaterialen tegen. Welke soorten bestrating zijn er en wat zijn de eigenschappen ervan?

Keramische bestrating

Keramische bestrating is op zeer hoge temperatuur gebakken. Hierdoor ontstaat een keihard materiaal dat erg duurzaam is en veel kan hebben.

Keramische tegels

De keramische tuintegels zijn de laatste jaren aan een opmars begonnen. De grote voordelen van keramische tuinbestrating is dat je terras kleurvast, kras- en vlekbestendig en erg onderhoudsvriendelijk wordt. Keramische bestrating is gewoon een keihard materiaal dat tegen een stootje kan.

De ‘gewone’ keramische tegels zijn 2 centimeter dik. Je moet deze verlijmen op een drainerende ondergrond van split en cement, omdat je terras anders kapot zal vriezen in de winter. Er zijn ook ‘full body’ keramische tegels van 3 centimeter dik, die zwaar genoeg zijn om gewoon op zand te leggen. Populaire keramische tegels van 3 centimeter dik zijn de vtwonen Solostones.

Keramische tegels met onderlaag

Omdat het toepassen van de eerste soorten keramische tegels in de tuin best uitdagend werk is, zijn er al snel keramische terrastegels ontstaan die een betonnen onderlaag hebben. Deze kun je gewoon op een wit zandbed leggen. De bekendste en grootste collectie is die van de GeoCeramica.  

Gebakken klinkers

Ook gebakken klinkers zijn van keramisch materiaal. Klei wordt op hoge temperatuur gebakken. Klinkers worden in een persvorm gemaakt van klei, of op een lange streng die in stukjes wordt gehakt. Gebakken klinkers zullen in de loop van de tijd steeds mooier en dieper van kleur worden.

Betonbestrating

Aan de andere kant van het spectrum vind je betonnen tuintegels. Beton is een traditioneel materiaal voor bestrating. De afgelopen jaren is de kwaliteit van betontegels sterk verbeterd door een aantal innovaties, zoals coatings en toplagen met natuurlijke mineralen.

Traditionele betontegels

De ‘ouderwetse’ soorten betontegels zijn van grof beton. Hier zitten kleurpigmenten in die de tegels een bepaalde kleur geven. Deze betontegels zijn oersterk, maar zullen wel verkleuren en verweren. Het poreuze materiaal houdt vocht en vuil vast. Een voorbeeld zijn de Abbeystones.

Geïmpregneerde betontegels.

Behalve de goedkoopste basistegels, zijn vrijwel alle betontegels tegenwoordig voorzien van een impregnering of een coating. Zo’n beschermmiddel/-laag zorgt voor een verdichte toplaag, waar vocht en vuil nauwelijks intrekken. Daardoor blijft je terras langer mooi!

Betontegels met natuursteen toplaag

Door natuurlijke steenmineralen te vermalen tot heel fijn granulaat, kunnen fabrikanten ook betontegels produceren met een natuurstenen toplaag. Door deze mineralen te vermengen met het beton, ontstaat een luxe siertegel met een goed kleurbehoud. De beste soort betontegels met een toplaag zijn de GeoStretto tegels.

Betonklinkers

Een goedkoper alternatief voor gebakken klinkers, zijn betonklinkers. Deze benaderen de nostalgische look van gebakken klinkers, maar zijn een stuk vriendelijke geprijsd. Betonklinkers zijn er in allerlei kwaliteiten, ook met goede toplagen.

Sierbestrating kopen

Wil je al deze soorten bestrating nu eens in het echt zien en vergelijken? Dan biedt de showtuin van Bestratingsweb.nl daar alle mogelijkheden voor. Kom eens gezellig langs voor advies op maat!