Wat doen met de as van een huisdier?

Het verliezen van een huisdier kan een hartverscheurende ervaring zijn. Deze dieren worden vaak gezien als leden van de familie, en hun afwezigheid laat een leegte achter. Wanneer je kiest voor crematie, komt de volgende vraag al snel naar boven: wat te doen met de as? Dit artikel biedt verschillende mogelijkheden om op respectvolle wijze om te gaan met de as van jouw geliefde huisdier.

De as bewaren

Urn in huis

Een veelgekozen optie is het bewaren van de as in een urn. Er zijn diverse soorten en maten beschikbaar, waardoor je altijd iets kunt vinden dat past bij jouw stijl en de herinnering aan je huisdier. Een speciale plaats in huis voor de urn creëert een tastbare herinnering.

Gepersonaliseerde sieraden

Een andere intieme manier om dicht bij je overleden huisdier te blijven, is door een klein beetje as in gepersonaliseerde sieraden te laten verwerken. Denk hierbij aan hangers, ringen of armbanden waarin het as veilig en subtiel wordt bewaard. Bij assieraden-shop.nl zijn prachtige herinneringssieraden te vinden.

De as teruggeven aan de natuur

Uitstrooien op een betekenisvolle plek

Veel mensen kiezen ervoor om de as uit te strooien op een plek die belangrijk was voor hun huisdier, zoals hun favoriete wandelgebied of in de tuin waar ze graag speelden. Het is wel belangrijk om lokale regelgeving hieromtrent na te gaan.

Begraven in een bio-afbreekbare urn

Een bio-afbreekbare urn biedt de mogelijkheid om de as samen met bijvoorbeeld zaadjes van een plant of boom te begraven. Zo groeit er uit deze combinatie nieuw leven, wat kan dienen als levend monument voor je geliefde viervoeter.

Creatieve ideeën met het as

Glaswerk of kunstwerken

Sommige kunstenaars specialiseren zich in het maken van uniek glaswerk of kunst waarin het as verwerkt wordt. Van mooie ornamenten tot ingewikkelde sculpturen; deze kunstwerken vormen een prachtige manier om de herinnering aan je huisdier levend te houden.

Tatoeage met as

Een meer persoonlijke benadering is het laten zetten van een tatoeage waarbij een kleine hoeveelheid as gemengd wordt met inkt. Zo draag je letterlijk altijd iets van je geliefde dier bij je. In Nederland is het tatoeëren met as tegenwoordig verboden.