In het zuiden van Nederland ligt de stad Tilburg. Met haar inwonersaantal van ongeveer 200.000 mensen is het een stad met uitgebreide voorzieningen. Naar Tilburg verhuizen kan om allerlei reden. Het is dan goed om te weten wat de stad te bieden heeft.

Centrum en spoorzone

Het centrum van Tilburg is een toonbeeld van 19e eeuwse architectuur. De bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld het Paleis-Raadhuis. Vroeger verbleef Willem II hier vaak, wat het paleis historisch waardevol maakt. Het Heuvelplein is een populair uitgaansgebied, dat bij mooi weer, overvolle terrassen kent. Grenzend aan het centrum bevindt zich de Spoorzone. Dit gebied wordt gekenmerkt door oude fabrieken en werkplaatsen. Deze zijn in de laatste jaren opnieuw ingericht. Er is ruimte voor festivals, maar ook voor kantoren en winkels.

 

Goed aanbod van koophuizen

Het aanbod aan koophuizen is op het moment van schrijven, meer dan 1.000 woningen. Dit is in verhouding met andere Brabantse steden een behoorlijk aantal. Dat maakt Tilburg aantrekkelijk voor mensen die op zoek zijn naar een woonplaats in het zuiden van Noord-Brabant. Met meer dan twintig nieuwbouwprojecten is aanbod van nieuwe huizen ook groot.

 

Culturele beleving

De cultuur van Tilburg wordt gekenmerkt door kermis en festivals.  Tilburgers zijn trots op de jaarlijkse Roze Maandag. Dit evenement is de grootste kermis in de Benelux. Daarbij zijn er allerlei festivals die jaarlijks terugkeren. Verschillende hardloopwedstrijden vinden plaats in het centrum. Bovendien zijn er verschillende musea die de geschiedenis van Tilburg mooi in beeld brengen. Uitgaan kan in verschillende uitgaansgebieden, bijvoorbeeld bij De Heuvel, de Spoorzone of het Stadhuisplein.

 

Universiteit en hogescholen

De universiteit van Tilburg is wereldwijd bekend. Van over de hele wereld studeren er mensen aan Tilburg University. Deze katholieke school is gespecialiseerd in mens- en maatschappijwetenschappen. Daarbij zijn er meerdere hogescholen in de stad. Ideaal als je met je kinderen je wilt vestigen in deze stad. Bovendien zorgen studenten voor leven in de brouwerij. Er is namelijk altijd wat te doen.

 

Centraal in de provincie

Tilburg ligt centraal in de provincie Noord-Brabant. Steden als Eindhoven, ‘s Hertogenbosch, Breda en Roosendaal zijn allemaal binnen drie kwartier te bereiken met de auto. Bovendien is Tilburg goed bereikbaar via het spoor. Met meerdere stations in de stad is het voor iedereen eenvoudig om het hele land door te reizen per trein. Deze centrale ligging is daarom ook ideaal voor mensen die elders in het zuiden van het land werken.

 

Natuurlijke omgeving

Net buiten de stad is er veel groen. In het noorden bevindt zich het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Dit park vol met zandverstuivingen en bossen is een ware oase van rust. Door het hele gebied zijn wandel- en fietsroutes aangelegd die het mogelijk maken om het hele gebied te verkennen. In het zuidoosten van de stad ligt Safaripark Beekse Bergen wat absoluut de moeite waard is om te bezoeken.   De stad Tilburg heeft veel te bieden. De stad kent een rijke historie, veel uitgaansgelegenheden en blinkt uit met zijn onderwijsinstellingen. De centrale ligging in de provincie zorgen voor een goede verbinding met andere steden in Noord-Brabant.