De lente en zomer zijn van oudsher de periode waarin veel verhuizingen plaatsvinden. Heb jij ook een nieuwe woning gekocht waar je binnenkort de sleutel van krijgt? Bereid de verhuizing dan goed voor, zodat je niet tegen onverwachte problemen oploopt die een hoop stress kunnen veroorzaken.

Hoewel er altijd zaken anders zullen gaan dan verwacht en je altijd op het moment zelf waarschijnlijk nog wel inventieve oplossingen zal moeten bedenken, geeft Verhuisbedrijf Draagkracht je graag zeven tips voor een (zo) stressvrije (mogelijke) verhuizing. In de checklist verhuizen vind je overigens nog veel meer tips!

 

Aandachtspunten na aankoop van je nieuwe woning

Je hebt je hier natuurlijk al in verdiept voorafgaand aan de koop van de woning, maar het is nu tijd om een inventarisatie te maken van de nodige technische specificaties van het huis. Zo weet je welke nutsvoorzieningen je moet aanvragen en of er na de sleuteloverdracht nog klussen verricht moet worden. Denk hierbij aan aansluitingen op het gasnet of elektra en welke netbeheerders er zijn, de specificaties van de meterkast, welke Cv-installatie en / of boiler geplaatst zijn, aansluiting voor telefoon, televisie en internet via de kabel of glasvezel, waar de stopcontacten in de woning geplaatst zijn en of er voldoende ruimte is voor je keukenapparatuur en witgoed. Neem ook de maten van deuren op, dit kan een hoop problemen voorkomen voor de verhuizing!

 

Omgeving en gemeentelijke zaken

Ook naar de omgeving heb je natuurlijk al onderzoek gedaan voordat je de woning kocht. Nu de aankoop definitief is zijn er mogelijk nog zaken bij de gemeente die je moet uitzoeken:

–          Inschrijving bij de nieuwe gemeenten;

–          Eventuele parkeervergunningen;

–          Tarieven van gemeentelijke belastingen; en

–          Hoe wordt het afval eigenlijk ingezameld?

Naar de verdere omgeving kun je ook alvast wat informatie opzoeken. Waar zijn bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde huisarts en apotheek te vinden, kinderopvang en scholen en welke winkelcentra zijn er in de buurt?

 

Nog twee maanden tot de verhuizing

Tijd om met de echt voorbereidingen op de verhuizing te beginnen. Erg belangrijke vraag: ga je zelf verhuizen of huur je hier liever een professioneel verhuisbedrijf voor in? Als je de verhuizing zelf doet, is het goed al vrienden en familie te vragen voor hulp en een bus of aanhanger en steekwagen vast te leggen voor de verhuizing. Als je het werk uit handen geeft is het altijd goed offertes bij diverse verhuisbedrijven aan te vragen. In beide gevallen is het echter goed al te beginnen met opruimen en spullen die je niet wilt meenemen te verkopen op bijvoorbeeld Marktplaats of naar een kringloopwinkel te brengen. Spullen die niet meer gebruikt gaan worden maar wel mee moeten kunnen als in verhuisdozen gestopt worden. Verder is het goed na te gaan of er een verhuislift nodig is, en alvast te inventariseren wie er allemaal een verhuisbericht moet krijgen.

 

Nog 1 maand tot de verhuizing

Langzaamaan ga je afscheid nemen van je oude woning. Tijd om afsluiting van nutsvoorzieningen door te geven, de vriezer leeg te gaan halen en abonnementen bij bijvoorbeeld de sportclub op te zeggen. Daarnaast kun je je kinderen gaan aanmelden op het nieuwe kinderdagverblijf of nieuwe school, een opstal- en inboedelverzekering voor je nieuwe woning af te sluiten. Ook tijd om de adreswijzigingen op tijdschriften en kranten door te geven, bij andere bedrijven waar je regelmatig post van ontvangt en bij PostNL en Sandd.

 

De tijd dringt: nog een week

Nu is het tijd om zoveel mogelijk in te gaan pakken, en meubels te demonteren. Vergeet niet op de verhuisdozen te schrijven naar welke ruimte ze moeten, en of er breekbare spullen in verpakt zijn. Zorg dat de vriezer leeg is, zodat je deze kunt ontdooien en licht kunt vervoeren. Lampen en gordijnen kunnen al zoveel mogelijk weggehaald worden. Heb je de sleutel van het nieuwe huis al gekregen dan kun je hier al aan de slag gaan met schoonmaken, en hier lampen en gordijnen ophangen. En heel belangrijk: zorg voor voldoende vuilniszakken want iedereen gooit altijd veel meer weg dan verwacht.

 

De dag voorafgaand aan de verhuizing

Aangezien het morgen dan eindelijk gaat gebeuren, is het goed alvast een parkeerplek te reserveren voor de verhuiswagen. Vandaag is dan ook het witgoed aan te beurt: haal de koelkast leeg en maak deze schoon, en zet de trommelbeveiliging van de wasdroger en -machine vast. Maak een taakverdeling voor alle mensen die helpen verhuizen zodat ze morgen efficiënt aan de gang kunnen. Zet ook alvast wat dozen klaar voor de laatste spullen die mee moeten (beddengoed, kleding en bijvoorbeeld de laatste lampen en gordijnen. Hoe spannend het ook is, probeer op tijd naar bed te gaan zodat je morgen goed uitgerust bent!

 

Spannend: de verhuisdag breekt aan

Vandaag is het dan eindelijk zover! De mensen die helpen kunnen gaan inladen, en er kunnen helpers naar het nieuwe adres gebracht worden om daar alles uit te laden. Pak alle laatste spullen in en maak het huis schoon voor de nieuwe bewoners. Sluit vervolgens alle deuren en ramen, controleer of overal de verlichting en verwarming uitgeschakeld is, maak een foto van de laatste meterstanden. Nog een laatste rondje of je geen spullen bent vergeten, en dan is het tijd om de sleutel te overhandigen aan de nieuwe eigenaar of makelaar.

 

De verhuizing achter rug

Zware dag gehad gisteren? Ondanks eventuele problemen toch alles goed gekomen? Dan is het nu tijd om de verhuizing door te geven aan je nieuwe gemeente en een nieuw naamplaatje op te hangen bij de voordeur. Veel geluk in je nieuwe woning!