Gaat u verhuizen en moet de woning die u verlaat in de oorspronkelijke staat worden teruggebracht, terwijl u als huurder wijzigingen heeft aangebracht? Ook als verkoper kan het voorkomen dat kopers geen belangstelling hebben of niet willen betalen voor bijvoorbeeld zonnepanelen, de vloer, een zware kachel, traplift of andere toevoegingen die als ‘vast’ worden gezien en niet zo eenvoudig mee te nemen of te verwijderen zijn.

Natuurlijk zou het ideaal zijn wanneer de volgende bewoner de door u in de woning aangebrachte voorzieningen of uitbreidingen overneemt. Toch werkt dat in de praktijk helaas vaak niet zo. Op dat moment ontstaat meestal een probleem, want zonnepanelen zijn over het algemeen door de bewoner zelf niet zo gemakkelijk te verwijderen en weer te plaatsen op het nieuwe adres. Ook een maatwerkproduct zoals een traplift levert vaak een technische uitdaging op.

 

Maak goede afspraken

Wanneer u een woning verkoopt, is het belangrijk om samen duidelijke afspraken te maken over hetgeen wel en niet bij de verkoop inbegrepen zit. Heeft een koper geen belangstelling voor die handige traplift, of de energiebesparende zonnepanelen, dan rest u niets anders dan deze aanpassingen te verwijderen. In het geval van een huurwoning is een woningcorporatie meestal eigenaar van de woning en eist deze dat het huis in de oorspronkelijke staat wordt teruggebracht. In overleg is het wellicht mogelijk om bepaalde door u aangebrachte verbeteringen en/of wijzigingen in de woning te laten, maar overleg dit altijd wel met de eigenaar. Door goede afspraken te maken (en deze ook schriftelijk vast te leggen) is voor beide partijen duidelijk wat zij van elkaar kunnen verwachten en ontstaan na de verhuizing geen conflicten.

 

Meeverhuizen is vaak mogelijk

In het geval van zware houtkachels en/of zonnepanelen is het goed om te weten dat deze relatief gemakkelijk mee te verhuizen zijn naar een nieuwe woning. Het loskoppelen en verwijderen van zonnepanelen is goed door u zelf te doen, maar het is aan te raden om de gehele demontage en vervolgens montage op de nieuwe locatie door een specialist te laten uitvoeren. In het geval van een houtkachel sluit u deze eenvoudig weer aan, als er op het nieuwe adres reeds een rookkanaal aanwezig is. Een traplift is echter vaak maatwerk, die niet zomaar op een nieuw adres gemonteerd kan worden. Wist u dat uw traplift verkopen ook een mogelijkheid is? Deskundige monteurs halen uw oude traplift op en zorgen dat deze zonder sporen verwijderd wordt. Uw traplift zal worden gereviseerd en vervolgens een tweede leven krijgen bij iemand met een gelijkwaardige trapsituatie. Bovendien ontvangt u ook een interessante vergoeding voor uw oude traplift. Zo snijdt het mes aan twee kanten!

 

Een vloer verhuizen

Veel mensen hebben thuis een houten vloer die gemakkelijk tientallen jaren mee kan gaan. Als u gaat verhuizen en de koper of de eigenaar van de woning eist dat u de woning leeg oplevert of stelt geen prijs op uw vloer, dan is het in veel gevallen mogelijk om uw vloer mee te verhuizen. Hierbij is het wel belangrijk dat de vloer zwevend gelegd en niet onderling verlijmd is. Het is ongetwijfeld een behoorlijke klus, maar kunt daarna nog vele jaren genieten van uw vertrouwde vloer op een nieuwe locatie. Wellicht is het meteen een goede gelegenheid om de vloerdelen opnieuw te laten schuren en behandelen, waardoor u weer geniet van een zo goed als nieuwe vloer.