Verhuizen of blijven? Soms een gemakkelijke vraag, soms een van de moeilijkste die je maar kunt bedenken. Als je bijvoorbeeld nu op een plek woont die je totaal niet bevalt, dan is de keus niet zo moeilijk. En zit je nu perfect op je plekje, dan neem je niet eens de moeite om deze tekst te lezen. Het lastigste zijn de gevallen er tussenin. Waarbij je nog niet zeker weet of je wilt blijven of verhuizen. Welke keus is dan het handigst? Dit zijn vijf afwegingen die je moet maken voordat je de beslissing kunt nemen!

1. De plus- en minpunten

Natuurlijk zijn er pluspunten waarom je graag wilt blijven wonen waar je woont. Daarnaast zijn er minpunten waarom je misschien zou willen verhuizen. Schrijf deze overzichtelijk op. Denk daarbij aan:

–     De grootte van het huis

–     De grootte van de tuin

–     Verouderde ruimtes of ruimtes die aangepast moeten worden

–     De buurt: buren / kennissen

–     De woonwijk

–     Belangrijke voorzieningen zoals scholen en winkels

–     Afstand tot je werk

–     Hoe je kinderen, als je die hebt, zich hier voelen

Wanneer je deze zaken opschrijft, zie je al snel een patroon ontstaan van wat je zelf belangrijk vindt en wat minder belangrijk is.

 

2. Materieel vs. emotioneel

Een deel van de lijst bestaat uit simpele materiële dingen. De grootte van huis en tuin kun je gewoon meten. Andere dingen zijn emotioneel, zoals de band met de buren of de voorkeur voor deze woonwijk. Zowel materiële als emotionele zaken zijn belangrijk, want alleen met een goede balans wordt je gelukkig. Onthoud daarbij dat materiële dingen vaak aangepast kunnen worden, terwijl dat met emotionele dingen een stuk moeilijker is. Neem nou de buren: als je knallende ruzie hebt, is dat heel lastig te herstellen. Terwijl het vervangen van een verouderd keukenblok een stuk eenvoudiger gaat. Ben je minder dan twee jaar geleden in een ander huis gaan wonen? Dan kun je nu nog geen betrouwbare beslissing nemen, omdat het tijd kost om ergens echt te wennen.

 

3. Kun je het probleem oplossen?

Als je je afvraagt of je wilt blijven of verhuizen, is er meestal een probleem. Bijvoorbeeld omdat het huis te klein is of omdat je een hekel hebt aan de buurt. Nu je een overzicht hebt gemaakt van plus- en minpunten, ga je bekijken of je het probleem kunt oplossen. Is het bijvoorbeeld een realistisch plan om door een verbouwing extra ruimte te krijgen? Probeer alle opties te benaderen bij elk aspect op je lijst. Je kunt aan vrijwel alles iets doen om het te verbeteren – verbouwen, opknappen, gesprekken voeren met de buren… Het enige waar je geen controle over hebt is het aantal voorzieningen in de buurt.

 

4. Het budget

Als je aanpassingen moet doen die geld kosten, moet je denken om je budget. Wil je verbouwen, dan kijk je naar de kosten en naar de waarde van de woning. Doe bij voorkeur verbouwingen die de waarde van de woning laten stijgen. Verhuizen is soms een stuk goedkoper, zeker op langere termijn en als je let op mogelijkheden om te besparen. Daarbij is het ook de vraag wat jouw huidige hypotheekrente is. Bij een verhuizing wordt je hypotheek automatisch afgelost en een nieuwe hypotheek afgesloten, waarop de nieuwe hypotheekrente geldt. De hypotheekrente tarieven zijn in 2017 historisch laag, wat betekend dat je er met je maandlasten bijna altijd op vooruit gaat. Maak ook een overzicht van de vaste lasten die je nu hebt en die je waarschijnlijk zult krijgen als je verhuist.

 

5. Volg je gevoel

Als je je ongelukkig voelt op de plek waar je nu woont, is verhuizen meestal een verstandige optie. Verhuizen is eng en het is een grote stap, maar soms is het gewoon de enige goede stap. Probeer eerlijk te zijn in je beoordeling van de situatie en kijk naar de plus- en minpunten die je hebt opgeschreven. Analyseer hoe je je voelt en waarom dat zo is. Misschien voel je je ongelukkig omdat je in een stad woont en je veel liever op het platteland woont. Of misschien word je al wat ouder en wordt het tijd om een seniorenwoning te overwegen. Wel of niet blijven is een belangrijke beslissing, waarbij je gevoel een grote rol speelt. Laat ook je intuïtie een rol spelen, want dit is vaak een vrij goede leidraad.

 

Verhuizen of blijven. Het blijft een moeilijke keuze, zelfs na deze vijf afwegingen in gedachten te nemen. Het is uiteindelijk een beslissing die je alleen zelf kunt nemen. Toch zul je nu wat meer duidelijkheid hebben over de beweegredenen waarom je wel of niet wilt verhuizen. Je moet nu bepalen wat jouw prioriteiten zijn. Niemand anders kan die beslissing voor jou of jullie maken. We hopen wel dat het met deze vijf overwegingen wat makkelijker voor je is geworden om te kiezen wat je gaat doen! Ga je toch verhuizen? Lees dan deze praktische verhuistips om het makkelijker te maken.