Makelaars, hoe weet je of een goede gevonden hebt? We vroegen het aan de bekende makelaar Alex van Keulen, die al ruim 13 jaar zijn medewerking verleent aan woonprogramma’s van RTL. Alex van Keulen stelt dat een goede makelaar persoonlijke betrokkenheid toont want het gaat om wat jij wilt, wat jouw wensen zijn of je nu koopt of verkoopt. Het is beslist niet zo dat, vanwege de overspannen markt, je het huis wel makkelijk kwijtraakt of, aan de andere kant, er zoveel gegadigden zijn dat je toch geen huis kunt kopen. Het is namelijk precies zoals Alex van Keulen zegt: “een snelle verkoop hoeft geen hoge opbrengst te waarborgen en veel gegadigden wil niet zeggen dat er geen woning voor jou beschikbaar is”. Een goede makelaar heeft daar een perfecte strategie voor ontwikkelt.

Wat zijn de werkzaamheden van een makelaar?

Alex van Keulen vat het als volgt samen: “Globaal gezegd begeleidt en adviseert een makelaar bij de ver- en aankoop van panden, particulier of zakelijk, monumentaal of agrarisch onroerend goed”. Het takenpakket is natuurlijk veel breder. Naast woningmakelaars zijn er makelaars gespecialiseerd in verhuur of bedrijfsonroerendgoed. Overigens is ook niet elke makelaar een taxateur. Er kan wel een hele goede inschatting van de aan- of verkoopprijs gegeven worden, de echte onderbouwde prijsbepaling wordt altijd gedaan door een beëdigd taxateur. Een goede makelaar heeft juist daarom voor de verschillende taken specialisten in huis. Je werkt dus altijd met experts en bent verzekert van optimale aandacht. Ook staat een goede makelaar ingeschreven bij de Stichting Vastgoed Cert of het SVCM.

Wat mag je verwachten?

“Van een aankoopmakelaar mag je minimaal verwachten dat hij of zij jouw wensen kent en je direct informeert over beschikbaarheid, de bezichtiging regelt, onderhandelingen voor je voert en je begeleidt bij de notaris en andere juridische zaken”, aldus Alex van Keulen. “Een makelaar werkt met een woondossier, een digitaal dossier met alle informatie over het pand, de buurt, bestemmingsplannen en historie die je maar kunt bedenken. Handig voor zowel de aan- als verkoper”. Alex van Keulen adviseert een makelaar die niet op het behang of de kleur van de keuken let, maar wel op de staat van de muren, de cv installatie, de elektriciteit. Zorg ervoor dat, als je gaat kopen, er niet alleen over de prijs onderhandeld wordt maar ook over juridische zaken als ontbindingsclausules en dergelijken.

Een verkoopmakelaar adviseert bij een verkoopstrategie en verkoopprijs, zoekt een potentiële koper, verzorgt de bezichtiging, voert onderhandelingen, stelt het verkoopcontract op en begeleid je bij notariële en andere juridische bijkomstigheden. Ook nu wordt het digitale woondossier gebruikt, naast een op maat gemaakt verkoopplan want, zoals Alex van Keulen zegt, elk pand is anders, elk dossier dus ook. Jouw pand zal op ieder verkoopkanaal dat je maar kunt bedenken gepromoot worden. Dat kan, omdat alles digitaal samengesteld is en daardoor laagdrempelig, breed toegankelijk en uitermate informatief.

Handige tips

Een aankoopmakelaar kan niet ook verkoopmakelaar van hetzelfde pand zijn. De belangen van een verkoper anders zijn dan die van een koper. Alex van Keulen adviseert een makelaar te kiezen die ver gaat om tot een optimaal resultaat te komen en geen standaard verkooppraatje te accepteren maar om een goed gefundeerd eerlijk verhaal te vragen met daadwerkelijke service. Die persoonlijke aanpak is belangrijk, het gaat tenslotte niet om het pand maar om jou en jouw leven.