Veel mensen vinden het fijn om een kant-en-klare instapwoning te kopen. Naast eventueel nog wat schilderwerk hoef je dan niet meer zoveel te klussen of te laten verbouwen. Dat scheelt niet alleen een hoop extra geld, maar ook veel tijd en energie. De stijgende woningprijzen de afgelopen jaren hebben alleen wel als gevolg gehad dat veel potentiële kopers hun wensen op dit gebied hebben moeten bijstellen. Waar er onder meer aan locatie en woonoppervlakte weinig ruimte is om je prioriteiten bij te stellen, is dat wel het geval als het gaat om het interieur van de woning. Hoe je een verbouwing bij een verhuizing aan kunt pakken? Hieronder lees je er alles over!

Bron: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/creatief-gebouw-bouw-bureau-4458199/

Wat en waarom wil jij verbouwen?

Mensen kunnen verschillende redenen hebben om een woning te (laten) verbouwen. Sinds de energieprijzen zo erg zijn gestegen, hebben veel verbouwingen betrekking op verduurzaming van de woning. Denk aan het plaatsen van nieuwe kozijn met isolerend glas, en isolatie van het dak, de gevels of de vloer. Daarnaast spelen persoonlijke voorkeuren een rol. Zo willen mensen vaak graag een andere badkamer of keuken. Ook een zeer populaire verbouwing is het laten verwijderen van een draagmuur. Om meer licht te krijgen en een gezellige leefkeuken te creëren, omdat ze grotere slaapkamers willen omdat ze een uitbouw willen laten plaatsen.

Praktijkvoorbeeld: een draagmuur veilig verwijderen

Een dragende muur doorbreken in een woning is niet iets dat dat je zelf even in een middagje kunt doen. Een draagmuur veilig verwijderen vraagt een goede voorbereiding, en bovendien kennis en ervaring. Ga je zelf aan de slag, dan loop je kans op scheuren of verzakkingen. Of zelfs ergere (en gevaarlijke) situaties. Het is dus nodig hiervoor professionals in te schakelen.

Een dergelijk project begint met het opzoeken van de bouwtekeningen van je woning. Op basis hiervan kun je een stempelplan en een constructieberekening voor je draagmuur laten maken door een constructeur. De constructieberekening is belangrijk voor de vergunningsaanvraag, en vormt de bouwhandleiding voor de aannemer die het werk later gaat uitvoeren. Een constructieberekening en -tekening kan meestal snel gemaakt worden, maar houd rekening met weken of zelfs maanden tijd voor de aanvraag van de vergunning en planning bij een aannemer.

Eerst verbouwen, dan verhuizen

Verbouwen geeft altijd gedoe. Er zijn de hele dag door vreemde mensen in huis, en het wordt vaak behoorlijk rommelig en stoffig. Bovendien hebben onder meer de aannemer, de stukadoor en de schilder ruimte nodig om hun werk goed te kunnen doen. Het is dan niet handig als de woning al vol staat met meubels. De beste optie is dan ook om je oude woning nog een tijdje aan te houden. Wil je deze toch al wel verkopen, spreek dan een overdrachtsdatum wat verder in de toekomst af. Is de datum van levering al vastgesteld, en moet de verbouwing nog plaatsvinden? Dan is het aan te raden een tijdelijk ander onderkomen te zoeken, zoals een vakantiehuisje.