Heel wat mensen houden van een grote, mooie tuin. Een klein stukje paradijs achter of rond je woning hebben liggen is natuurlijk fantastisch, maar veel mensen onderschatten ook de hoeveelheid werk die hier in gaat zitten. Het gebeurt dan ook niet zelden dat eigenaars van een pand met een grote tuin er voor kiezen om een beroep te doen op een hovenier voor het onderhouden van de tuin in kwestie. Ben jij dat ook van plan? Dan zijn er wel nog een groot aantal zeer interessante tips waar je even bij stil zou kunnen blijven staan. Wij hebben de belangrijkste hovenier tips alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet op deze pagina.

 

Tip 1: Bedenk wat je zelf gaat doen en wat niet

In eerste instantie doe je er goed aan om bij jezelf even na te gaan wat je nu precies zelf gaat doen op vlak van onderhoud aan je tuin en wat je gaat uitbesteden aan een professionele hovenier. Ondanks het feit dat je verschillende karweien bij voorkeur zal willen uitbesteden is het bijvoorbeeld wel zo dat het gras afrijden geen groot probleem met zich meebrengt. Bovendien hoeft het ook absoluut niet veel tijd in beslag te nemen, in tegendeel. Door zelf bepaalde taken uit te voeren kan je er uiteraard op rekenen dat de factuur van de hovenier die je in dienst zal nemen een behoorlijk stuk lager kan uitvallen.

Tip 2: Denk aan de periodiciteit van de opdracht

Een belangrijke tip om rekening mee te houden heeft betrekking tot de periodiciteit waarmee je een opdracht wenst toe te kennen aan een hovenier. Ben je bijvoorbeeld van plan om slechts één keer een beroep te doen op de diensten van een dergelijke vakman, bijvoorbeeld omdat je even helemaal geen tijd hebt? Of is het de bedoeling om op termijn het volledige onderhoud van je tuin uit te besteden? In het laatste geval is de kans groot dat de hovenier meerdere malen per jaar (wellicht zelfs per maand) zal worden ingeschakeld. Dit is een belangrijk punt om rekening mee te houden. Dit niet in het minst voor de wat de prijs betreft.

Op het ogenblik dat je van plan bent om periodiek een beroep te doen op de diensten van een hovenier kan je  dit meteen aan de vakman in kwestie aangeven. Vervolgens kan hij een overeenkomst opmaken waarin wordt opgenomen dat er bijvoorbeeld elke maand een X aantal keer een bepaalde opdracht wordt uitgevoerd voor jou. Hiervoor wordt dan een soort van abonnement afgesloten waarbij je uiteraard kan rekenen op een scherp(er) prijskaartje. Ben je dus met andere woorden niet meer van plan om het onderhoud van je tuin zelf te doen? Dan is het altijd een aanrader om dit even concreet aan te geven aan je hovenier!

Tip 3: Let op met het type planten en bomen die je laat plaatsen

Wanneer je graag wil besparen op de diensten van een hovenier en de kosten van je tuin in het algemeen is het altijd een goed idee om te kiezen voor ‘standaard’ planten en bomen. Veel mensen vinden het echter fantastisch om wat meer exclusieve stukken in hun stukje paradijs te hebben staan, maar houden er geen rekening mee dat deze heel wat duurder zijn in aankoop. Bovendien vereisen ze vaak ook nog eens een bijzondere behandeling en zijn ze niet altijd even goed opgewassen tegen het wisselvallige klimaat in ons land. Wil je graag een mooie (extra) besparing kunnen realiseren op de aankoop van de planten en bomen voor in je tuin? Overweeg dan om de hovenier aan te geven dat je vooral geïnteresseerd bent in jonge exemplaren. Hier kan je zeker en vast nog heel wat financieel voordeel mee doen.

Tip 4: Een tuinontwerp laten maken door een hovenier?

Doe je een beroep op een hovenier voor het maken van een tuinontwerp? In dat geval kan je tot wel 50 procent op de standaard kosten besparen, alleen al door te kiezen voor een standaard tuinontwerp. Bespreek dit altijd goed met de hovenier in kwestie. Wellicht beschikt hij over verschillende standaard ontwerpen zoals bijvoorbeeld de realisatie van een stadstuin of een onderhoudsvriendelijke tuin. Is dat het geval? Dan kan je dit ontwerp ten volle benutten zonder dat je daarvoor een groot geldbedrag dient te betalen. Dit is uiteraard altijd mooi meegenomen. Spreken de standaard ontwerpen van de hovenier in kwestie je toch niet helemaal aan? In dat geval zal je alsnog zijn aangewezen op een duurder exemplaar. Lees ook: stratenmaker gezocht.

Tip 5: Vergelijk de offertes van verschillende hoveniers!

In het bijzonder omdat je waarschijnlijk regelmatig een beroep zal willen doen op de diensten van een hovenier is het steeds belangrijk om niet zomaar met de eerste, de beste hovenier in zee te gaan. Voordat je een bepaalde hovenier uitkiest doe je er dan ook altijd goed aan om eerst even offertes via Offerteadviseur.nl bij verschillende partijen op te vragen en met elkaar te vergelijken. Op het ogenblik dat je dit doet is het zomaar mogelijk om tot wel 30 procent te besparen op de kosten die de hovenier van je keuze aan jou in rekening zal brengen.