Als je een nieuwe woning helemaal vanaf de basis gaat inrichten, moet je ook goed nadenken over de verlichting. Dit is namelijk een heel belangrijk onderdeel van je interieur. Het draagt natuurlijk bij aan de sfeer en stijl, maar het is ook een onmisbaar functioneel onderdeel van je huis. Hieronder geven we handige tips om zelf de juiste verlichting te kiezen.

Basisverlichting

Begin altijd met het uitzoeken van de basisverlichting. Dit zijn de lampen die veel licht verspreiden over een groot oppervlak. Denk aan een eenvoudige plafondlamp of een hanglamp. Zorg ervoor dat deze in het midden van een ruimte hangt. Vaak is het mooi om er minimaal eentje te gebruiken in de zithoek en één boven de eettafel. Bij een grote woning met weinig daglicht kun je er eventueel meer aanschaffen. Een aantal simpele LED spots in het plafond werken ook altijd goed!

Sfeerverlichting

De basisverlichting gebruik je vooral voor praktische doeleinden. Maar er moet natuurlijk ook verlichting aanwezig zijn waar je juist een gezellige sfeer mee creëert. Dit doe je (zoals de naam al doet vermoeden) met sfeerverlichting. Dit kunnen allerlei soorten lampen zijn. Van kleine tafellampjes tot een grote vloerlamp. Zorg ervoor dat de lichtkleur warm is en dat je de verlichting kunt dimmen. 

Werkverlichting

Leeslampen, bureaulampen en spots boven het aanrechtblad vallen allemaal onder werkverlichting. Dit is felle verlichting in een neutrale tot koele kleur. De lampen zorgen ervoor dat je duidelijk kunt zien wat je aan het doen bent. Pas werkverlichting alleen toe op de plekken waar je het echt nodig hebt. Deze lampen zijn namelijk niet sfeervol en door het kleine bereik ook niet geschikt als basisverlichting.

Accentverlichting

Dan is er tot slot nog accentverlichting. Dit is eigenlijk een combinatie van sfeerverlichting en functionele verlichting. Het zijn vaak lampen die een object of muur uitlichten. Denk aan een verstelbare spot om op een schilderij te richten of een LED wandlamp om een gekleurde muur beter tot zijn recht te laten komen. Waterdichte wandlampen zijn daarnaast erg handig om buiten te gebruiken, bijvoorbeeld naast de voordeur. Ook hier heeft de verlichting zowel een praktische als sfeer makende functie.

Lichtplan

Om een duidelijk overzicht te krijgen van alle benodigde verlichting, kun je het beste een lichtplan maken. Maak een duidelijke plattegrond van je woning of print deze uit. Hierop geef je aan waar de verlichting moet komen en om welke verlichting het gaat (basisverlichting, sfeerverlichting, werkverlichting, accentverlichting). Aan de hand van deze informatie kun je gericht de juiste lampen gaan kopen voor je nieuwe huis!