Je wilt iedere kamer in huis zo goed mogelijk inrichten, een kastje in de woonkamer past meestal niet goed in de keuken. Ook in de badkamer gelden er heel andere voorwaarden en mogelijkheden. Niet alleen heeft deze ruimte vaak een beperkt oppervlak, je moet ook rekening houden met vochtbestendigheid. Omdat je waarschijnlijk geen behoefte hebt aan publiek tijdens een verfrissende douche, mag stijlvolle raamdecoratie niet ontbreken. Maar welke soorten raamdecoratie zijn geschikt voor de badkamer, en zijn er verder nog mogelijkheden om het gebruiksgemak te verhogen?

Welke soorten raamdecoratie zijn geschikt voor de badkamer? Dit zijn de vijf populairste types raambekleding in de badkamer:

 

1. Aluminium jaloezieën in de badkamer

Voor een strakke uitstraling zijn aluminium jaloezieën een zeer goede keuze. Dit materiaal is vochtbestendig en daarmee ook geschikt voor de natte ruimtes. Ze isoleren ook; in de winter houden ze warmte binnen en in de zomer zullen ze de badkamer juist koel houden. Je kunt deze raamdecoratie gebruiken in combinatie met draaiende ramen of kiepramen, eventueel laat je de jaloezieën meedraaien door een zijgeleiding te installeren.

 

2. Kunststof jaloezieën in de badkamer

Hoewel houten jaloezieën er mooi uitzien, zijn ze minder geschikt voor gebruik in de badkamer vanwege het vocht. Dan kunnen kunststof jaloezieën een geschikt alternatief bieden, zeker als je voor de gelakte variant kiest met hout look. Met jaloezieën van PVC is vocht geen bezwaar, je kantelt de lamellen om zo de lichtinval en inkijk naar voorkeur in te stellen. Kunststof jaloezieën zijn niet geschikt voor ramen die draaien of kiepen.

 

3. Plisségordijnen in de badkamer

De gordijnen met de luxe naam; plissé is het Franse woord voor “geplooid” vanwege de vouwen in het materiaal. Omdat dit soort gordijnen vaak wel licht doorlaten maar niet geheel transparant zijn, bieden ze privacy in de badkamer zonder de ruimte volledig te verduisteren. De top down / bottom up uitvoering laat je zowel de bovenzijde als onderzijde openen of sluiten, dit biedt meer controle over de lichtinval en inkijk. Je kunt dit soort raamdecoratie doorgaans reinigen met een vochtige doek. Ze passen uitstekend in een badkamer omdat ze geschikt zijn voor draaiende ramen en kiepramen.

 

4. Rolgordijnen in de badkamer

Een praktische oplossing in iedere ruimte; rolgordijnen passen vrijwel overal! Voor de badkamer is een rolgordijn van polyester ideaal omdat dit materiaal uitstekend presteert in vochtige ruimtes. Je kunt verder kiezen voor semi-transparante rolgordijnen die nog silhouetten laten zien, het is ook mogelijk om voor een compleet verduisterend materiaal te kiezen. Dit type raamdecoratie werkt met zowel draairamen en kiepramen, door de gordijnen op het kozijn vast te zetten zwenken ze mee.

 

5. Duo rolgordijnen in de badkamer

Dit is een moderne interpretatie van de traditionele rolgordijnen. Het systeem werkt op basis van twee lagen stof die je over elkaar heen kunt laten schuiven om zo de lichtinval en inkijk naar voorkeur in te stellen. Wanneer je kiest voor polyester duo rolgordijnen kun je ze zonder problemen in een vochtige ruimte installeren. De horizontale manier van weven maakt reiniging met een vochtige doek heel eenvoudig. Je kunt kiezen uit halftransparante duo rolgordijnen of compleet verduisterende opties, afhankelijk van de gewenste privacy. Omdat zijgeleiding niet altijd mogelijk is zal dit niet de beste optie zijn bij draai- of kiepramen.

Er is geen “beste” keuze omdat iedereen eigen voorkeuren en wensen heeft. Ook de indeling van de badkamer en de positie van de ramen hebben invloed op de keuze. Informeer bij de specialist naar de mogelijkheden.

 

Een motor in de badkamer

We hebben het niet over een Harley Davidson in de badkuip of een motorboot onder de douche, we bedoelen raamdecoratie met motor. Dezerolgordijnen zijn namelijk voorzien van een elektrische bediening waarmee je niet langer aan koordjes hoeft te trekken. Dat zal een verademing zijn voor iedereen die ooit gevochten heeft met jaloezieën die aan de linkerzijde netjes naar beneden zakken en rechts stug op hun plaats blijven hangen. Met name voor verticale raamdecoratie is elektrisch bestuurbare raamdecoratie ideaal, je kunt de gordijnen bedienen met een (draadloze) knop, een afstandsbediening of een smartphone.

Voorkeuze instellingen

Met gemotoriseerde raamdecoratie is er meer mogelijk dan omhoog en omlaag, zo kun je voorkeuze programma’s kiezen of zelf programma’s configureren. Denk aan een stand voor douchen, voor ventileren, voor zonwering of een avond stand. En je kunt de gordijnen sluiten voordat je in de badkamer stapt, dan hoef je niet langer in een handdoek gewikkeld de jaloezieën naar beneden te laten. Je kunt voortaan direct in je nakie naar binnen stappen omdat je met de smartphone de gordijnen al naar beneden hebt gelaten.