Veel mensen die van plan zijn om de isolatiewaarde van hun woning te verbeteren kiezen er voor om te gaan investeren in niet alleen nieuwe isolatie, maar ook nieuwe beglazing. Dat is zeker interessant, maar vaak wordt er geen rekening gehouden met de aanwezige kozijnen in de woning. Kozijnen vervangen kan nochtans van cruciaal belang zijn om het meest optimale rendement te kunnen realiseren. Kozijnen vervangen is niet erg goedkoop, maar in combinatie met goed isolerend glas is het wel mogelijk om een zeer aantrekkelijke (extra) besparing op de energiefactuur te realiseren. Denk jij ook aan het vervangen van de kozijnen in je woning, maar heb je eerst nog nood aan een beetje extra informatie? Dan is het altijd de moeite waard om even deze pagina grondig door te lezen!

Wanneer moet je je kozijnen vervangen?

De eerste vraag die veel mensen zich stellen is wanneer hun kozijnen vervangen nu precies noodzakelijk is. In het merendeel van de gevallen kiest men er voor om dit te doen op het ogenblik dat de oude kozijnen hun beste periode wel hebben gehad. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer het hout van de kozijnen is gaan rotten. Ook wanneer er sprake is van naden en kieren dringt het vervangen van de kozijnen zich op. Kozijnen vervangen is ook steeds een goed idee wanneer je de isolatiewaarde van je huis een extra duwtje in de rug wil geven. Dit laatste is iets waar veel mensen nog steeds slechts in beperkte mate bij stil staan.

De kozijnen die vandaag de dag op de markt zijn terug te vinden beschikken over een veel grotere isolatiewaarde in vergelijking met vroeger. In het bijzonder de komst van kunststof kozijnen heeft er in combinatie met de beschikbaarheid van HR++ glas voor gezorgd dat er een uitstekende sprong is gemaakt voor wat het realiseren van een optimale isolatie betreft. Een optimale isolatie realiseren in je woning zorgt er niet alleen voor dat er een behaaglijker binnenklimaat kan worden gerealiseerd, daarnaast kan er ook nog eens een structurele besparing op de stookkosten gebeuren. Tel daar ook nog eens bij op dat de hedendaagse (kunststof) kozijnen over een aanzienlijk langere levensduur beschikken en het mag duidelijk zijn dat je oude kozijnen vervangen altijd een zeer goede keuze is.

Welk materiaal gebruiken bij kozijnen vervangen?

Je kan er bij je kozijnen vervangen voor kiezen om gebruik te maken van tal van verschillende materialen. Vroeger werd er bijzonder vaak voor gekozen om gebruik te maken van houten kozijnen. Ondanks het feit dat houten kozijnen helemaal niet slecht hoeven te zijn zijn er ook heel wat vervelende nadelen aan verbonden. Omwille van deze reden wordt er vandaag de dag erg vaak voor gekozen om kozijnen te bestellen die zijn gemaakt van een ander materiaal. Het kan op dit vlak gaan om de volgende opties:

  • Kunststof kozijnen;
  • Aluminium kozijnen;

Verouderde houten kozijnen vervangen is iets wat tegenwoordig steeds vaker dient te gebeuren. Bij houten kozijnen kan bijvoorbeeld de verf gaan afbladeren. Daarnaast is het ook nog eens mogelijk dat de beglazing gaat tochten. In beide gevallen is het de hoogste tijd om er voor te kiezen om je houten kozijnen te vervangen. Wacht hier niet te lang mee. Hoe langer je wacht, des te groter de impact op je energiefactuur kan zijn.

Hoeveel kost kozijnen vervangen?

Wil je, je kozijnen vervangen? Dan spreekt het voor zich dat je dit niet zal doen zonder dat je een bepaald zicht hebt op de kostprijs waar je rekening mee dient te houden. De prijs van kozijnen wordt in het bijzonder bepaald door het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt. Wij hebben alvast even verschillende voorbeelden van kozijnen inclusief hun gemiddelde aankoopprijs voor jou op een rijtje gezet middels de hieronder terug te vinden prijstabel.

Type kozijn

Gemiddelde kostprijs

Kunststof kozijnen (10 vierkante meter)

Gemiddeld 675 à 700 euro

Houten kozijnen (10 vierkante meter)

Gemiddeld 750 à 850 euro

Aluminium kozijnen (10 vierkante meter)

Gemiddeld 800 à 900 euro

 

In het merendeel van de gevallen gebeurt kozijnen vervangen niet alleen, maar wel in combinatie met het glas dat er in terug te vinden is. Op deze manier krijgt de isolatiewaarde namelijk pas echt een stevig duwtje in de rug. Ben jij dit ook van plan? In dat geval moet je er natuurlijk wel even rekening mee houden dat de totale kostprijs voor je kozijnen vervangen nog behoorlijk verder kan gaan oplopen. Hoeveel deze precies zal oplopen is evenwel altijd afhankelijk van het soort beglazing waar je gebruik van gaat maken.

Een extra reden om je kozijnen vervangen te combineren met het vervangen van het glas dat er in is terug te vinden heeft betrekking tot het feit dat het uitsluitend laten vervangen van de ramen in de bestaande kozijnen een behoorlijk ingrijpende klus is. Het spreekt namelijk voor zich dat een deel van het kozijn gedemonteerd zal moeten worden. Op het ogenblik dat je kozijnen gaat vervangen spreekt het voor zich dat ook het vervangen van de aanwezige beglazing in één moeite door kan gebeuren. Dat is eigenlijk heel wat interessanter.