Wil je jouw woonkamer graag een make-over geven? Dat is een proces dat best wat tijd en moeite kost. Echter zal dat het achteraf vast allemaal waard zijn, want met een nieuwe woonkamer ziet jouw woning er natuurlijk heel anders uit. Maar waar moet je allemaal over nadenken als je van plan bent om jouw woonkamer te verbouwen? Wij zetten wat belangrijke dingen op een rij!
 
De vloer
Een belangrijk onderdeel om over na te denken als je jouw woonkamer wilt verbouwen, is natuurlijk de vloer. Dit is namelijk een van de belangrijkste onderdelen van je woonkamer. Het kiezen van een geschikte vloer is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Zo moet je kijken naar het type vloer dat je wilt hebben, de ondervloer, de afwerking en het feit of je graag vloerverwarming wilt hebben of niet. Er zijn veel verschillende soorten vloeren waar je uit kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een houten vloer, parketvloer, laminaatvloer, PVC-vloer, tegelvloer, tapijtvloer of vloerbedekking. Lees jezelf hier vooraf goed over in en bepaal welke vloer het beste in jouw huis past.

De muren en plafonds
Wat ook zeer belangrijk is in de woonkamer, zijn natuurlijk je muren en plafonds. Als je van plan bent de woonkamer een make-over te geven, moet je hier dus goed over nadenken. Voor de muren kun je denken aan een leuk nieuw kleurtje of bijvoorbeeld nieuw behang.
Heb je nog gaten in de muren die gedicht moeten worden? Dan is het natuurlijk van belang dat je dit eerst regelt voordat je jouw muren gaat pimpen met verf of behang. Ook bij het plafond is het belangrijk om bijvoorbeeld eerst na te denken over waar je de verlichting wilt hebben hangen. Zo kun je ervoor zorgen dat gaten gedicht worden en niet dat je achteraf spijt hebt.
 
De afwerking
Ook niet geheel onbelangrijk bij het verbouwen van de woonkamer is de afwerking. Je wilt namelijk dat het er netjes bij komt te liggen en niet dat er nog allerlei dingen niet goed zijn afgewerkt. Bij het afwerken kun je denken aan bijvoorbeeld het wegwerken van kabels en snoeren. Zorg ervoor dat alles er tot in detail mooi uitziet, zodat jouw verbouwing 100% geslaagd is.

Verlichting
Als de basis van de verbouwing geregeld is, kun je gaan nadenken over de verlichting. Verlichting speelt een grote rol in de woonkamer, dus besteed hier voldoende aandacht aan. Ten eerste is het handig om te zorgen voor zo veel mogelijk natuurlijk licht. Doe overdag zo veel mogelijk de gordijnen open, zodat je kunt profiteren van veel lichtinval.
 
Naast natuurlijk licht is ook basisverlichting essentieel. Deze verlichting kan gebruikt worden om ruimtes goed te verlichten. Je zou hierbij bijvoorbeeld kunnen denken aan inbouwspots. Op zoek naar goede basisverlichting? Dan is LED-verlichting zeker een aanrader. Ook verlichting met een functie is in de woonkamer belangrijk. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een staande lamp bij je relaxfauteuil of een hanglamp bij de eettafel. Om je woonkamer gezelliger te maken, kan het daarnaast ook nog leuk zijn om wat sfeerverlichting toe te voegen.

Bij een verbouwing van de woonkamer komt heel wat kijken. Over bovenstaande dingen is het dan ook zeker goed om na te denken voordat je begint met de verbouwing. Maak geen overhaaste beslissingen, het gaat tenslotte wel om de uitstraling van jouw woonkamer. Zorg dat je achter elke keuze staat, zodat jij straks optimaal van je nieuwe plek kunt genieten.