Heb je eindelijk je droomwoning gevonden? Nadat de koop afgerond is kun je je voorbereiden op de verhuizing en na gaan denken over je nieuwe interieur. Welke meubels wil je bijvoorbeeld in de woonkamer hebben? En welke kleuren en stijl kies je voor de slaapkamers? Bij het afsluiten van de hypotheek was het waarschijnlijk al verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Vergeet niet om ook een inboedelverzekering af te sluiten, want deze vergoed verlies van of schade aan je mooie nieuwe interieur door brand, diefstal, storm of waterschade. Hieronder lees je meer over deze woonverzekering.

Welke spullen zijn verzekerd met een inboedelverzekering?

Onder je inboedel vallen alle roerende zaken in de woning die je eigendom zijn. Dit zijn spullen die niet vastzitten aan je woning, en die je bij een verhuizing gemakkelijk mee kunt nemen. Denk hierbij aan meubels zoals stoelen en tafels en apparatuur zoals een laptop of televisie. Ook kleding en kostbaarheden zoals sieraden of verzamelingen vallen onder een inboedelverzekering. Zijn er zeer kostbare zaken aanwezig zoals instrumenten, antiek en kunst of dure video-, film- of fotoapparatuur? Dan kun je deze met een aanvullende verzekering ook verzekeren. Het betreft alleen bezittingen van de bewoners van de woning, en niet het pand zelf. Daarom kan een inboedelverzekering zowel door eigenaren van een woning als huurders worden afgesloten.

Aandachtspunten bij het afsluiten van een inboedelverzekering

Bij een inboedelverzekering kun je, net als bij een autoverzekering, zelf je dekking bepalen. Wil je dat alleen de basiszaken vergoed zijn, of ben je liever allrisk tegen alle van buitenaf inwerkende schadevormen verzekerd? Bij sommige verzekeraars kun je, net zoals bij de zorgverzekering, kiezen voor een hoger of lager eigen risico. Bij een hoger eigen risico krijg je korting op de premie. Bij het afsluiten van een inboedelverzekering wordt vaak ook gevraagd naar kenmerken van je woning zelf/ Waarom dit gedaan wordt? Bij bijvoorbeeld een woning met een rieten dak, een houten woning of appartement boven een restaurant is het risico op schade groter en de premie daardoor hoger.

Hoe bepaal je de waarde van je inboedel?

Een inboedelverzekering biedt dekking tot een bepaald bedrag. Dit wordt de verzekerde som genoemd. De waarde van de inboedel wordt soms bepaald aan de hand van de hoogte van je inkomen. Soms kun je ok ook bij de het aanvragen van de verzekering de geschatte waarde van je bezittingen aangeven. Doe dit zo nauwkeurig mogelijk, en wees eerlijk. Een te hoge inboedelwaarde zorgt voor een hogere premie, maar met een te lage waarde loop je kans op onderverzekering. Erg handig om een inschatting te maken van de waarde van je inboedel is de inboedelwaardemeter, maar je kunt ook een inboedellijst maken of de waarde van de inboedel laten taxeren.