Een huis is een plek waar iedere bewoner zich veilig moet voelen, je brengt hier veel tijd door. Ieder gezinslid zal hier ervaringen opdoen, nieuwe dingen leren en herinneringen verzamelen voor later. Je wilt niet graag terugdenken aan de tijd dat er een inbreker in de slaapkamer stond, of die dag dat je in de tuin stond te huilen omdat de keuken in vuur en vlam stond. Op deze pagina gaan we in vijf eenvoudige stappen de woning beveiligen tegen inbraak en brand. Daarbij houden we voldoende ruimte over voor maatwerk oplossingen die passen in jouw situatie.

Stap 1: Bepalen wat je nodig hebt

“Mis en place” is een Franse term die gebruikt wordt in restaurants. Het betekent dat alle ingrediënten en keukengerei worden voorbereid alvorens te gaan koken. Dit is een werkwijze die je ook op andere delen van je leven kunt toepassing. Heel eenvoudig gesteld is dit de voorbereiding voor je echt van start gaat. Bepaal eerst wat je nodig hebt aan materialen, apparatuur en software voordat je begint met de beveiliging van de woning. Houd daarbij niet alleen rekening met schroevendraaiers, een alarm systeem of een rookmelder, maar ook met schaalbaarheid in de toekomst. Is jouw veilige woning voorbereid op kinderen in huis, moet je gaten boren om apparaten te koppelen en kun je eventueel bij een verhuizing alles meenemen naar de nieuwe woning? Neem gerust even de tijd om alle mogelijkheden op een rijtje te zetten, zo kom je later niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Stap 2: Een smart home inrichten

Slimme inbraakbeveiliging begint met een slimme woning. Zie een alarmsysteem in huis niet als een los apparaat, maar als een onderdeel van een groter geheel. Zo kun je een (goed) alarm systeem via het centrale thuisnetwerk koppelen aan sensoren, deurcontacten, raamcontacten of een keycard. Uiteraard kun je al deze functies besturen via een centrale app op je smartphone, tablet of via internet in een standaard webbrowser. Dit is mogelijk via een programma als IFTTT (If This Then That) of Google Home, ook fabrikanten als Somfy maken producten die je met elkaar kunt laten communiceren. Van een alarmsysteem voor in huis tot aan elektrische rolgordijnen.

Stap 3: Sloten beveiligen

Er zijn verschillende manieren om een veilig slot te installeren. Het SKG keurmerk is een bekende standaard in Nederland, naast het slot moet je alle onderdelen controleren. Kan er bijvoorbeeld een breekijzer tussen de deur en het kozijn gestoken worden? Naast de voordeur moet je ook de achterdeur en poort niet vergeten, inbrekers zoeken altijd naar zwakke punten rond de woning. Overweeg ook om een slim slot te installeren. Er zijn producten die je direct op een bestaand slot kunt monteren, of als complete vervanging voor de sloten. Zo kan de deur automatisch ontgrendelen als je thuiskomt, of op slot gaan wanneer je van huis gaat. Dit kan met een smartphone maar ook met een specifieke sensor, bijvoorbeeld voor de kinderen.

Stap 4: Vluchtroutes maken

Van buiten naar binnen indringers tegenhouden kan de situatie in huis gevaarlijk maken. Als er brand in huis is, hoe kom je dan buiten zonder sleutel? Waar moet je naartoe wanneer er dikke rookwolken zijn? Ook hier komt een smart home systeem goed van pas, zo kun je via slimme luidsprekers en verlichting een vluchtroute maken zodat je de uitgang snel kunt vinden. De sloten kunnen automatisch ontgrendelen wanneer het rookalarm afgaat en de elektrische rolgordijnen zullen meteen openen.

Stap 5: Communicatie is essentieel

De laatste stap kan met technologie geoptimaliseerd worden, uiteindelijk gaat het om de mensen in maar ook buiten de woning. Wat is het standaard protocol wanneer het alarm systeem in werking treedt? Wat verwacht je van de kinderen, wat doe je zelf en hoe zorg je dat er niemand achter de hond aan gaat jagen in een gevaarlijke situatie? Dit reikt verder dan de woning, zo kan een alarmsysteem in huis ook extern een signaal geven. Misschien wil je ouders of grootouders op afstand in de gaten houden, als het alarm afgaat krijg je direct een melding op je smartphone. Valt de stroom ook uit? Er zijn alarmsystemen met een backup accu die bij stroomuitval een tekstbericht kunnen sturen via SMS. Dat werkt zonder externe stroomvoorziening of een wifi verbinding.

Conclusie

Bij inbraakbeveiliging en brandbeveiliging moet je niet alleen letten op gevaar van buiten, maar ook binnen de woning. Sloten moeten veilig afgesloten worden maar ook eenvoudig te openen zijn. Gelukkig zijn er steeds meer veilige producten op de markt, van een slot die inbrekers lang genoeg tegenhoudt dat ze het opgeven, tot aan huisautomatisering waarbij slimme lampen rood kleuren door het hele huis. Vergeet niet om bij stap 1 te beginnen, start met een doordacht plan!