Er staan nu veel meer woningen te koop dan voor de coronacrisis. Het aanbod steeg met maar liefst 34 procent en er worden ook meer huizen verkocht. Dat blijkt uit data die Funda en de NVM voor deze site verzamelden. „De consument heeft het vertrouwen nog niet verloren.”

Sinds de coronamaatregelen bieden steeds meer mensen hun huis te koop aan. Het aantal woningen dat ook daadwerkelijk wordt verkocht, steeg met 4 procent sinds de intelligente lockdown werd afgekondigd. Waar het vorig jaar gemiddeld 42 dagen duurde voordat een woning verkocht werd, ligt dit gemiddelde nu nog maar op 29 dagen. In week twintig werden zelfs de meeste huizen verkocht van 2020.

Meer ruimte

De huizenmarkt is in meerdere opzichten in beweging gekomen. Woonwensen zijn veranderd. Nu we vaker binnen opgesloten zitten zijn we het hebben van leefruimte en een tuin meer gaan waarderen. Zo zijn bewoners van een appartement minder tevreden over hun woonsituatie in vergelijking met bewoners van een woonhuis, zo blijkt uit een enquête van huizensite Funda.

Daarbij is het aandeel bezoekers dat op Funda het filter ‘buitenruimte’ en ‘tuin’ gebruikt in de afgelopen twee maanden met bijna 20 procent toegenomen. Tegelijkertijd nam het gebruik van het filter ‘appartement’ met 12 procent af. Maar is het niet zo dat richting zomer het verlangen naar buitenruimte sowieso al groter wordt? Funda zegt van niet en ziet geen vergelijkbare trends in 2019. ,,Dit is wel echt een forse stijging en we zien dat de trend zich nog steeds doorzet”, zegt woordvoerder Meryl van de Sandt.

Ook zijn mensen die in de stad wonen sinds de coronacrisis minder tevreden over hun woonsituatie dan mensen buiten de stad.

Bron AD.nl