Wie een woning koopt, heeft een notaris nodig. De notaris regelt onder andere de overdracht en stelt de leverings- en hypotheekakte op. Maar waar moet je op letten als je een notaris kiest, en wat zijn nog meer belangrijke aspecten om mee te nemen in je keuze? 

De keuze voor een notaris wordt bij bestaande woningen gemaakt door de kopende partij. In geval van een nieuwbouwwoning wordt er doorgaans gekozen voor één vaste notaris voor het hele project en kun je dus niet zelf kiezen.

Wat doet de notaris voor jou?

De notaris maakt een notariële akte op, bestaande uit de leveringsakte (overdrachtsakte) en de hypotheekakte. Beide akten zijn verplicht bij het kopen van een huis met hypotheek.

Een notaris is de enige die bevoegd is om jouw nieuwe woning over te dragen.

Hoeveel kost een notaris?

Bij zowel de hypotheekakte als leveringsakte betaal je voor de inschrijving ervan een vergoeding aan het Kadaster, de overdrachtsbelasting, makelaarskosten en uiteraard notariskosten. De kosten voor de hypotheekakte en leveringsakte samen liggen rond de € 1.300. De prijzen verschillen per notariskantoor.

Omdat notaris tarieven vrij zijn, kan het lonend zijn om meerdere offertes op te vragen en ze met elkaar te vergelijken.

Royeren van een hypotheek

Als je een andere woning koopt, wil je natuurlijk dat die woning vrij van hypotheek en andere lasten is (dat heet: het doorhalen van een hypotheek). De notaris zorgt ervoor dat de huidige eigenaar van de woning geroyeerd wordt -mits alle verplichtingen voldaan zijn- en daarmee staat voor jou de weg vrij om je nieuwe huis te kopen.

Kosten royement komen voor de verkoper

Voor het doorhalen van een hypotheek bij verkoop rekent een notaris ook kosten. Deze kosten zijn voor de verkoper van het huis, maar de verkoper bepaalt niet bij welke notaris het royement plaatsvindt. De kosten voor een royement verschillen tussen de € 90 en € 500 en soms zelfs nog wel hoger.

Je doet er dus verstandig aan om in je verkoopakte van je woning een passage door je makelaar te laten opnemen dat als de kosten voor het royement hoger liggen dan het gemiddelde tarief, dat deze meerdere kosten voor rekening van de koper komen. Zo dek je jezelf in tegen onverwacht hoge kosten door de notariskeuze van de koper.

En als de dan toch bij de notaris zit, denk dan ook eens aan je samenlevingscontract of je testament te herzien of op te stellen.