Eigenaarschap

Als je een domeinnaam registreert is die van jou. Jij hebt ervoor betaald, dus ben jij ook de eigenaar van het domein. Met het domeinhouderschap krijg je uiteraard dus ook de controle erover, het is niet zo dat de domeinnaam eigendom is van je hosting provider of webdesigner. Twijfel je aan wie de eigenaar van jouw domein is? De eigenaar is geregistreerd bij de aanbieder van de extensie. Hier kun je checken wie de geregistreerde eigenaar van een domein is.

Verhuiskosten

In principe is het verhuizen van je domeinnaam gratis, je kiest een zogenaamde registrar uit en legt bij die partij de registratie vast. Voor het vastleggen betaal je een bepaald tarief, meestal wordt er per jaar afgerekend. De kosten die een registrar in rekening brengt kunnen erg verschillen, dit is van verschillende factoren afhankelijk maar over het algemeen registreer je een landextensie (bijvoorbeeld .nl) het voordeligst bij een registrar die ook in dat land gevestigd is, of tenminste een directe klant is van de partij die de extensie aanbiedt. In Nederland is SIDN de aanbieder van .nl domeinnamen, partijen die rechtstreeks contact hebben met SIDN kunnen Nederlandse domeinnamen het voordeligst aanbieden.
Voor veel domeinnamen geldt dat de registratie met een jaar verlengd wordt wanneer je deze verhuist. Als je een .com of .net domein verhuist is jouw eigenaarschap dus weer voor een jaar vastgelegd vanaf de verhuisdatum. Het kan dus slim zijn om een domein te verhuizen wanneer de registratieperiode bijna verloopt om niet tegen extra kosten aan te lopen en een aantal maanden te betalen waarvoor je eigenlijk al hebt afgerekend met je vorige registratiepartner.

Verschil tussen domeinextensies

Voor Nederlandse domeinnamen (.nl) en bijvoorbeeld ****.nu domeinen geldt dat de verhuizing gratis is en de registratie pas verlengd wordt op de datum waarop deze oorspronkelijk al zou aflopen. Als jouw .nl domeinnaam verhuist in juni en je hebt deze in januari vastgelegd blijft die datum dus gewoon staan, je hoeft pas weer kosten te betalen voor de registratie in januari, de einddatum van de oorspronkelijke registratie.

Wat betaal je per jaar voor een domeinnaam?

De partij waar je je domeinnaam registreert bepaalt de prijs van je registratie, bij Emmen Internet betaal je voor een Nederlandse domeinnaam €5,99 per jaar exclusief btw, heb je een aantal domeinnamen in bezit met de .nl extensie? Dan kan het interessant zijn om over te stappen, het is zoals gezegd gratis en de verlengdatum wijzigt niet. Hier kun je eenvoudig je domein verhuizen of een nieuwe domeinnaam voordelig vastleggen.