Iedereen dacht dat de top van de woningmarkt intussen wel een keer bereikt zou zijn. Toch blijken de woningprijzen in grote delen van ons land keer op keer verder te stijgen. Nu de vraag zo groot en het aanbod zo klein is, moeten mensen steeds dieper in de buidel tasten om de aankoop van een woning rond te krijgen. Hierdoor is er vaak geen financiële ruimte meer binnen de hypotheek voor een eventuele verbouwing. Maar wist je al dat er wel nog de mogelijkheid kan zijn een consumptief krediet hiervoor af te sluiten?

https://www.pexels.com/nl-nl/foto/kamer-renovatie-3615721

Strengere regels voor maximale hypotheek

In het verleden was het (mits het inkomen dit toeliet) geen probleem een hogere hypotheek af te sluiten dan de woningwaarde. Voor de kosten koper, of voor een verbouwing bijvoorbeeld. Om te voorkomen dat er veel woningen onder water komen te staan zoals gedurende de woningcrisis een decennium geleden, heeft de overheid dit aan banden gelegd. De hypotheek mag nu niet hoger zijn dan de woningwaarde. Zit je al aan de maximale hypotheek, dan zul je de kosten koper dus uit eigen zak moeten betalen. Hetzelfde geldt voor een verbouwing.

Een verbouwing kan om meerdere redenen nodig of gewenst zijn. Soms is het echt noodzakelijk  bepaalde zaken te moderniseren. Denk hierbij aan de badkamer of de keuken. Soms is een aanpassing hiervan ook gewoon een kwestie van smaak. Met de druk om woningen te verduurzamen en de oplopende energieprijzen, wordt het ook steeds belangrijker om energiebesparende maatregelen te nemen.

Financiering van de verbouwing

Een verbouwing betalen van eigen spaargeld is financieel meestal de aantrekkelijkste optie. Maar omdat steeds meer mensen al hun spaargeld moeten steken in de aanschaf van een woning, moet deze optie veelal worden weggestreept. Daarnaast is, zeker vanwege de lage hypotheekrente, het momenteel interessant een verbouwing mee te financieren in de hypotheek. Omdat er echter steeds meer mensen al aan hun maximale hypotheek zitten, is hier ook geen ruimte meer voor.

Zit jij ook in deze situatie? Dan is het goed om te weten dat je mogelijk wel via bijvoorbeeld Postkrediet extra lenen kunt. Waarom dat dan wel mogelijk is? Hoewel er een berekening wordt gemaakt op individuele gegevens bij een hypotheek, kijken geldverstrekkers naar de fictieve last. Bij een lening toetst men op de werkelijke kredietlast, waardoor er meer financiële ruimte kan zijn.

Veruit de meeste mensen kiezen voor een persoonlijke lening. Dat is fiscaal interessant, omdat de rente van de lening net zoals de hypotheekrente bij de inkomstenbelasting afgetrokken mag worden. Een aantal kredietverstrekker biedt overigens ook een lagere rente aan als je woningeigenaar bent. Dit kan een lening oversluiten ook erg interessant maken.

Succes!

Een verbouwing levert samen met een verhuizing waarschijnlijk de nodige stress op. Zorg daarom dat je het financieel goed geregeld hebt, zodat je daarna onbezorgd van je droomwoning kunt gaan genieten!