Heb jij een nieuw huis gekocht en ga je dus binnenkort verhuizen? Wacht dan even met zo snel mogelijk je spullen te verhuizen. Een nieuw huis, zeker als je ook nog moet klussen, is namelijk een ideaal moment om de mogelijkheden van het huis te heroverwegen. Door hier even goed over na te denken, maak je je huis slimmer, comfortabeler en toekomstbestendiger. Waar kan je dan allemaal aan denken.

1. Vloerverwarming

Van plan het huis helemaal te verbouwen en onder andere de vloer te verwijderen? Denk dan eens aan vloerverwarming. Dit bespaart niet alleen energie, maar is ook nog eens comfortabeler door een gelijkmatigere verdeling van de warmte.

 

2. Zonnepanelen

Deze kan je natuurlijk ook nog plaatsen als je er al woont, maar het is veel gemakkelijker als het huis nog leeg staat. Zo kunnen bijvoorbeeld kabels vanuit de meterkast naar het dak gemakkelijker aangelegd worden.

 

3. Stopcontacten

Moet je nog stucen? Dan is het zeker de moeite waard om een goed te kijken of iedere kamer voldoende stopcontacten heeft en of ze op handige plekken zitten. Nu heb je nog de kans om ze te verplaatsen of om er meer te plaatsen. Denk hierbij ook aan de aarding en de hoeveelheid groepen, die je nodig hebt

 

4. Internetpunten

Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als stopcontacten. Natuurlijk is het internet nu vooral draadloos, maar je hebt wel degelijk een kabel nodig voor je router. Zit deze aansluiting bijvoorbeeld op een handige plek? Daarnaast is één router geen garantie voor goed en stabiel internet. Zorg er daarom voor dat je op iedere verdieping minimaal één ethernetpunt hebt. Ook snelle WiFi in de tuin? Dan is het ook de moeite waard om bijvoorbeeld in de schuur een router te plaatsen.

 

5.Thermostaat en radiatoren

Naast vloerverwarming is een nieuw huis natuurlijk een ideale gelegenheid om het gehele verwarmingssysteem op de schop te nemen. Denk bijvoorbeeld eens aan een slimme thermostaat, die zorgt voor meer gemak in huis en energiebesparingen. Ook slimme radiatorkranen zijn zeker de overweging waard. Hiermee kan je namelijk per kamer bepalen welke temperatuur het in welke kamer moet zijn. Zo verwarm je niet waar dit niet nodig is. Dit is bovendien op afstand te besturen, zodat je het niet kan vergeten en zodat je nooit in de kou zit in de kamer waar je moet zijn. Benieuwd naar alle mogelijkheden met slimme thermostaten en radiatorkranen? Een smart home specialist kan je hier uitstekend bij helpen.

 

6. Beveiliging

Het belangrijkste in je eigen huis is misschien wel dat je je hier veilig voelt. Denk daarom na over goede beveiliging. Voorbeelden van mogelijke toepassingen zijn een alarmsysteem, een slimme deurbel, beveiligingscamera’s, deur- en raamsloten en sensoren.

 

7. Rook- en CO-melders

Het wordt vaak vergeten, maar het is zeker belangrijk. Zorg dat je goed werkende rookmelders én CO-melders in huis hangt. Zo ben je optimaal voorbereid op een noodsituatie. Niemand zit te wachten op brand of een koolmonoxidelek, maar je kan maar beter zo goed mogelijk voorbereid zijn. Helemaal handig is een slimme rookmelder. Hierbij ontvang je een melding op je telefoon zodra deze iets waarneemt en waar het gedetecteerd is, ook als je niet thuis bent.

 

8. Ledverlichting

Nu je alle lampen waarschijnlijk nog op moet hangen, is het verstandig je peertjes te vervangen door ledverlichting. Deze zorgen namelijk voor een flinke energiebesparing. Met slimme verlichting, zoals Philips Hue lampen, verlies je bovendien geen sfeer in huis. Dit is een groot voordeel ten opzichte van “gewone” ledverlichting, die vaak wat killer is dan de traditionele gloeilamp. Via een app op je telefoon bepaal je helemaal zelf de lichtsterkte en de kleur van je verlichting.

 

Welke van de bovenstaande tips je toe kan passen is natuurlijk ook afhankelijk van de staat van het huis. Zo heb je bij een instapklaar huis minder mogelijkheden voor verandering dan bij een bouwproject. Voor ieder nieuw huis zijn er echter zeker tips die je mee kan nemen.