Bij het kopen van een nieuw huis kan je ervoor kiezen om een hypotheek af te sluiten. Het kan voor jou dan handig zijn om een hypotheekadviseur in te schakelen. Dit artikel helpt jou om deze keuze te maken.

Waarmee kan een hypotheekadviseur jou helpen?
Het is belangrijk om te weten wat een hypotheekadviseur voor jou kan betekenen. In de basis kan een hypotheekadviseur jou met de volgende zes onderdelen helpen:

  1. De adviseur adviseert verschillende rentevaste perioden, hypotheekvormen, verzekeringen en hypotheekvoorwaarden;
  2. De adviseur berekent jouw maximale hypotheek;
  3. Hij kijkt of je in aanmerking komt voor het NHG;
  4. De adviseur berekent wat een hypotheek en de bijbehorende verzekeringen jou gaan kosten;
  5. De adviseur houdt rekening met jouw financiële gegevens, het risico en jouw toekomstplannen;
  6. Tenslotte zorgt de adviseur ervoor dat alles geregeld wordt;

Waarom zou ik een adviseur inschakelen?
Om te beginnen bespaar je met een adviseur veel tijd en zorgt hij er vaak voor dat je goed hypotheekadvies krijgt bij het afsluiten van jouw hypotheek en jouw financiële situatie. Met het inschakelen van een onafhankelijke hypotheekadviseur bespaar je vaak geld, ook al lijkt dit niet gelijk zo. Het zelf regelen van een hypotheek gaat tussen de €400,- en €800,- kosten. Als je een adviseur inschakelt kost dit je tussen de €1.250,- en €2800,-. Dit is een behoorlijk verschil, maar uit onderzoek is gebleken dat het inzetten van een hypotheekadviseur vaak meer geld bespaart dan het kost. Dit komt doordat de adviseur:

  • Uit alle aanbieders de bank kiest met het laagste rentepercentage;
  • Inzicht heeft in verschillende producten met ieder hun eigen voorwaarden. Bijvoorbeeld of de rente van je hypotheek vanzelf daalt naarmate je meer aflost en of je bijvoorbeeld je hypotheek kunt meenemen als je gaat verhuizen.

Hoe krijg ik de juiste hypotheekadviseur?
Als je er zeker van wil zijn dat de hypotheekadviseur een passende en voordelig hypotheek afsluit, zoek dan een adviseur die samenwerkt met alle aanbieders. Dit zou je makkelijk kunnen achterhalen door te kijken naar hun dienstverleningsdocument. Dit is een verplicht document dat er bij alle adviseurs hetzelfde uitziet.

Verder is het van belang een hypotheekadviseur te vinden waarmee jij een klik hebt. Dit is één van de grootste uitgaves in je leven en dan is het belangrijk dat je elkaar goed begrijpt. Op HypotheekAdvies.nl kun jij alle onafhankelijke hypotheekadviseurs met elkaar vergelijken en filteren op onderdelen die jij belangrijk vindt bij een hypotheekadviseur. Dit kan bijvoorbeeld een hypotheekadviseur zijn die is gespecialiseerd in energiebesparende maatregelen.