Ieder mens is uniek en smaken verschillen … het zijn dooddoeners maar wel degelijk bepalend voor hoe mensen hun leven organiseren. En dus ook hoe ze hun woning inrichten. Niets is belangrijker dan je thuis voelen in een huiselijke setting en dat is keer op keer maatwerk. Maar hoe eenvoudig is het om meubels te kiezen die perfect bij je passen? Wij gingen op zoek naar tips voor het maken van de beste keuzes.

En voor die tips gingen we te rade bij een doorgewinterde woningadviseur; André van Onstein Meubelen in Zutphen. Telg van een meubelgezin en dus opgegroeid in de branche … inmiddels zelf terend op jarenlange ervaring en daardoor gepokt en gemazeld waar het gaat om het komen en gaan van trends. Hij presenteert ons de 10 geboden in de meubelwereld.

1. Kijk in de spiegel

Vaak is de inrichting van je woning een afspiegeling van jezelf. Ben je rustig of druk? Houd je van chaos of ben je erg opgeruimd? De keuze voor meubels sluit daar vaak op aan. Weet dus wat je zoekt. Als je bijvoorbeeld een erg drukke baan of sociaal leven hebt, kan je specifieke wens zijn om thuis tot rust te komen. Bepaal vooraf dus goed wat je wilt. 

2. Oriënteer je goed

Als je weet welke sfeer je wilt, laat je dan inspireren. Wellicht ben je eens ergens geweest waar je je erg prettig voelde; neem dit dan mee in je overwegingen. Kijk zeker ook naar één van de vele woonprogramma’s en doe daar ideeën op. Het zoeken naar meubels die bij je passen wordt echt een stuk eenvoudiger als je weet wat je wilt.

3. Denk praktisch

Heb je vaak rommel in huis wat je snel even weg wilt werken? Kies dan voor meubels met opbergruimte achter deurtjes. Is dat minder nodig en heb je bijvoorbeeld een mooi kunstwerk of boekencollectie om te tonen; kies daar dan bijpassende meubels bij.

4. Kleur je woning

De kleur van meubels kan bepalend zijn voor de uitstraling van je interieur. Verander je graag van (kleur)sferen? Kies dan voor meubels met neutrale kleuren die eenvoudig te combineren zijn met een andere kleurtje op de muur of kleurrijke accessoires. Wil je een fauteuil of bank als pronkstuk van je kamer? Dan kan daar best een sprekende kleur bij passen.

5. Comfort is belangrijk

Waar het gaat om een bed of een fauteuil is comfort vrijwel altijd een belangrijke voorwaarde. Maar hoe zit het met bijvoorbeeld de eetkamerstoelen of de bank? Misschien vind je design daarin wel veel belangrijker. Bepaal voor jezelf wat je verlangt van jouw meubels en baseer daar je keuze op.

6. Stijlvol denken

De keuze voor een stijl is heel divers. Van landelijk tot industrieel en van klassiek tot design. In de verschillende vertrekken van een woning kan je best voor verschillende stijlen kiezen. Bijvoorbeeld een landelijk keuken en een design woonkamer. Dat geeft elke kamer zijn eigen karakter. Maar ook een keuze voor eenheid door het hele huis kan juist beter bij jou passen.

7. Een keur aan materialen

Vanzelfsprekend zijn er tig materialen waaruit je kan kiezen. Van staal tot hout en van leer tot stof … of een combinatie van verschillende materialen. Denk zeker ook goed na over de (praktische) voor- en nadelen. Wat maakt makkelijk schoon, welke stof is bestendig tegen kleine kinderen of huisdieren. Maar denk vooral aan wat jou het fijnste gevoel geeft.

8. Duurzaam of niet?

Naast duurzaamheid van materialen is het ook goed na te denken over de duurzaamheid van jouw smaak. Ben je iemand die graag veel verandert van meubels of juist niet? Het komt niet zelden voor dat als je uitgekeken bent op één meubelstuk, dat er meerdere aanpassingen in je interieur nodig zijn.

9. Ga voor de beste prijs

Aansluitend op punt 8 is natuurlijk ook de prijs van meubels van belang. Goedkoop is vaak duurkoop … maar veel investeren in meubels waarvan je weet dat ze in jouw woning geen lange levensduur zullen hebben, kan ook zonde zijn. Maak daarin een weloverwogen keuze.

10. Kies de juiste woonwinkel

Tenslotte en wellicht het belangrijkste; ga met je woonwensen naar een woonwinkel die bij je past. Persoonlijk advies van een vakman is erg belangrijk en meubels als fauteuils, bedden en stoelen moet je zeker goed uittesten. Een woonadviseur kan soms ook met verrassende opties komen die aansluiten bij jouw ideeën. Denk daar dan goed over na, je hoeft niet direct te beslissen.