Ze zijn al lang niet meer uit het straatbeeld weg te denken: de zonnepanelen. De overheid gooit met subsidies naar de hoofden van zij die ze plaatsen, en langs alle kanten worden offertes aangevraagd voor het plaatsen van deze gegeerde panelen. Het is natuurlijk ook niet zo gek. Energieprijzen schieten de hoogte in, en dat gaat er de komende jaren waarschijnlijk nog niet op beteren. Ook bewijzen de cijfers uit onderzoeken succesvolle en rendabele resultaten. Zo zou je met zonnepanelen tot wel 30% kunnen besparen op je energiefactuur, wat neerkomt op zo’n 500 euro per jaar voor een doorsnee gezin. Bovendien draag je bij aan een beter klimaat, aangezien de verwarming minder moet werken en bijgevolg minder CO2 uitstoot. Het lijkt logisch in elkaar te steken, maar uiteraard hebben zonnepanelen ook ietwat complexe aspecten, waar we hieronder verder op ingaan.

De terugverdientijd

Als je onlangs zonnepanelen liet plaatsen op jouw dak, dan ligt de gemiddelde terugverdientijd tussen de 7 en de 10 jaar. Deze tijd is echter wel maar een schatting en wordt beïnvloed door een aantal factoren. De grootste impact komt wellicht van het rendement. Met andere woorden: de totale hoeveelheid zon die wordt opgenomen. Gemiddeld ligt het rendement tussen de 17% en 22%, afhankelijk van de hoeveelheid zon, de hellingshoek van de panelen, het soort zonnepanelen…  De terugverdientijd kan bovendien verkorten naarmate je meer premies ontvangt en omgekeerd. Toch moet je jezelf niet te hard vastpinnen op deze premies, want ook zonder subsidies blijft het meestal wel de investering waard.

Hoeveel zonnepanelen kies ik?

Op deze vraag is helaas geen eenduidig antwoord te geven. Best ga je hiervoor ten rade bij een expert. Zij maken een grondige analyse op van jouw dak en bepalen zo hoeveel zonnepanelen voor het hoogste rendement zullen zorgen.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Over het algemeen kunnen er op elk dak zonnepanelen worden geplaatst. De enige uitzondering hierop zijn rieten daken. Wel moet je er rekening mee houden dat zonnepanelen niet in elke situatie rendabel zullen zijn. Heb je maar een beperkte plaats op je dak? Dan is de kans groot dat de opbrengst van de zonne-energie de kosten niet zullen drukken. Ook is de oriëntatie van groot belang. Zijn de panelen vooral naar het Noorden gericht? Dan zullen ze helaas niet veel zonlicht opnemen, en is het rendement zeer beperkt. Tot slot speelt de toestand van je dak een rol. Is het dak in slechte staat en is het draagvermogen daardoor te laag? Dan zal je eerst het dak moeten vernieuwen voordat je er zonnepanelen op laat plaatsen.

Wie plaatst mijn zonnepanelen?

Overweeg je om jouw woning energiezuiniger te maken en zo je energiefactuur aanzienlijk te doen dalen? Dan zijn zonnepanelen een grote stap in de goede richting. Het is natuurlijk wel een hele investering, die vraagt om vakkennis en expertise. Zoek daarom een partner die uitermate geschikt is voor de plaatsing van jouw panelen. De dakwerkers van Kijzer Dakwerken zitten verspreid over heel Vlaanderen en beschikken bovendien over voldoende ervaring om jouw panelen correct te plaatsen. Daarnaast nemen zij de administratieve kant van het verhaal voor hun rekening. Ze doen namelijk de nodige aanvragen voor de subsidies, zodat je optimaal van jouw zonnepanelen kan genieten. Neem gerust een kijkje op hun website en ontdek of zij actief zijn in jouw regio.