Als je een nieuwe keuken gaat samenstellen zijn er best veel keuzes die je moet maken. Er zijn opties waar je meteen aan denkt, bijvoorbeeld welke kleur je keuken krijgt. Maar er zijn ook elementen waar je beslissingen over moet nemen, die wat minder voor de hand liggend zijn. Neem bijvoorbeeld voor welke keukenkasten je kiest. Er zijn best veel verschillende keukenkasten waar je uit kunt kiezen. Om je alvast van wat keuken inspiratie te voorzien, hebben we alle soorten op een rijtje gezet.

‘Standaard’ kast

De meeste keukens worden voorzien van één of meerdere ‘standaard’ kasten. Deze kasten vormen vaak de basis van de keuken. Het zijn de meest eenvoudige kasten welke voorzien zijn van een standaard front. Deze kasten zijn dus niet voorzien van aparte indelingen of een ander soort deur. Maar je kunt wel uit allerlei verschillende afmetingen kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld met deze kasten ook een kastenwand creëren.

Apothekerskast

Apothekerskasten zijn een populair soort kasten welke veelal worden toegevoegd aan de keuken. We kunnen ons voorstellen dat je geen goed beeld hebt van deze kasten. Een apothekerskast is een lange en diepe kast, welke vaak in een hoge kastenwand of onder een werkblad wordt geplaatst. Je trekt de kast als een soort lade uit en deze is voorzien van meerdere plateaus. Dit maakt de kast bijvoorbeeld ideaal voor het opbergen van kruiden of voorraad. Bovendien geeft het de keuken een luxe touch.

Le mans kast en carrouselkast

Wil je graag een hoekkeuken? Dan is een Le mans kast of een carrouselkast misschien wel een goede toevoeging aan jouw keuken. Beide kasten worden dus in de hoek van de keuken geplaatst, waardoor je daar optimaal gebruik van maakt. Een Le mans kast is een kast met plateaus die je als het ware uit kunt trekken. Een carrouselkast lijkt hier erg op, ook de kasten bevatten plateaus. Het verschil zit ‘m in dat je deze niet kunt uittrekken bij een carrouselkast. Deze kasten zijn vooral heel geschikt voor het opbergen van pannen en andere groot keukengerei.

Glaskast

Wanneer je jouw keuken graag een luxe touch wil geven, is een glaskast de perfecte toevoeging aan jouw keuken. Vaak worden glaskasten als bovenkast gebruikt. Dit is niet alleen stijlvol, maar het zorgt er ook voor dat de keuken groter en ruimer oogt. Het glas van deze kasten is over het algemeen verkrijgbaar in een transparante variant, maar ook in donker rookglas. Hierbij kun je vaak ook nog kiezen tussen de traditionele rookkleur, of een grijs/zwarte tint. Je kunt de kleur van het glas dus helemaal aanpassen op de stijl van jouw keuken.

Klepkast

Deze kast zien we niet vaak in de keuken, maar kan wel erg praktisch zijn: de klepkast. Deze kasten gaan niet met een traditionele deur open, maar met een klep die je omhoog kunt klappen. In sommige gevallen kun je de klep als het ware ook inklappen. De keuze voor een klepkast zien we eigenlijk alleen terug bij bovenkasten. Voor een onderkast is het namelijk niet erg praktisch. Het voordeel ervan is dat je altijd goed bij je spullen kunt. Dit is vooral erg praktisch wanneer je grote spullen wil opbergen.