Deze vraag zal iedere huizenbezitter zichzelf vroeger of later een keer stellen. Het huis dat je ooit kocht voldeed op dat moment perfect aan je wensen en eisen. In de loop der tijd kan echter je woonsituaties zodanig veranderd zijn, dat de woning niet meer voldoet. En wordt het dan een aanpassing aan de huidige woning door een verbouwing, of zet je de grote stap en ga je verhuizen?

Oorzaak van het dilemma

Allereerst is belangrijk wat de oorzaak ervan is dat de woning niet meer voldoet. In veel gevallen gaat het om ruimtegebrek, een verandering van baan waarbij de reistijd langer is geworden of het gevoel dat je niet meer zo ‘thuis’ bent in de huidige woning, wijk of woonplaats. Ruimtegebrek kan in veel gevallen opgelost worden door een nieuwe indeling, het plaatsen van een dakkapel, het realiseren van een uitbouw of verbouwing van de garage tot woonruimte. In de andere twee gevallen is de reden van ontevredenheid niet weg te nemen met een verbouwing, en ligt verhuizen meer voor de hand.

 

Kiezen voor een verbouwing

Wil je ook direct slijtage of achterstallig onderhoud aanpakken? Verwacht je dat je woning moeilijk verkocht zal raken, of tegen een lagere prijs dan nodig? Of ben je juist erg gehecht aan de buurt of stad waarin je woont? Dan is een verbouwing de beste optie. Vaak wordt in dit rijtje ook ‘het creëren van meerwaarde’ genoemd, maar in de praktijk kosten verbouwingen vaak meer dan ze uiteindelijk opleveren bij verkoop. Vooral wanneer je de verbouwing niet in de hypotheek kunt meefinancieren (steeds moeilijk nu je sinds 1 januari 2018 nog slechts 100 procent van de woningwaarde lenen kunt) en je er een losse lening voor moet afsluiten. Houd er ook rekening mee dat verbouwen de nodige ongemakken en stress oplevert omdat je te maken krijgt met onverwachte werkzaamheden met bijbehorende kosten en ruimtes die tijdelijk niet gebruikt kunnen worden.

 

Kiezen voor verhuizen

Door te kiezen voor verhuizen heb je niet de nadelen van een verbouwing en toch een woning die precies voldoet aan je nieuwe woonwensen. Verhuizen is een goede optie als je op zoek bent naar meer buitenruimte, of zoals gezegd bijvoorbeeld liever in verband met werk of familie je elders wilt vestigen. Doe dit alleen wel als je een snelle verkoop en goede prijs voor je woning verwacht, anders wordt het een dure aangelegenheid met dubbele woonlasten en verkoop met verlies.

 

Verhuizen is aantrekkelijk doordat je een frisse start in een huis kan maken. Maar net zoals een verbouwing geld kost, geldt dat ook voor verhuizen. Zo krijg je te maken met de kosten koper (bestaande uit bijvoorbeeld notariskosten en overdrachtsbelasting), in veel gevallen onderhoud zoals het schilderen van een nieuwe woning en mogelijk een nieuw interieur. De fiscale wetgeving rond hypotheken is de laatste jaren sterk veranderd. De mogelijkheden van hypotheekrenteaftrek checken en je maximale hypotheek berekenen zijn daarom echt noodzakelijk als je wilt gaan verhuizen.

 

Ben jij er al uit of het verbouwen of verhuizen wordt? Het helpt om een overzicht te maken voor jezelf met de voor- en nadelen van beide opties. Wordt het verbouwen, lees dan deze zeven handige tips voor een verbouwing. Ben je van plan te gaan verhuizen, gebruik dan deze checklist met praktische verhuistips.