Als je binnenkort gaat verhuizen, is het goed om alvast eens na te denken over de inrichting van je nieuwe huis. Het gebeurt namelijk zelden dat de smaak van de vorige bewoners overeenkomt met die van jou. Stel je eens voor dat de badkamer van je nieuwe huis eruit ziet alsof er al twintig jaar niets aan is gedaan! Dan is het nodig om de badkamer een make-over te geven. Een nieuwe douchecabine hoort daar natuurlijk ook bij. Omdat je met veel dingen rekening moet houden als je een nieuwe douchecabine gaat kopen, vind je in dit artikel vijf nuttige tips. 

Tip 1: Kies tussen een douchecabine of een complete douchecabine

Je hebt bepaald dat je liever een douchecabine in je nieuwe badkamer wil dan een inloopdouche. Er is echter nog meer keuze, want je kan namelijk ook kiezen voor een complete douchecabine. Dit zijn volledig uitgeruste cabines, die je gelijk in gebruik kunt nemen. De douchebak, thermostaatkraan, douchekolom én handdouche worden meegeleverd. Er zijn nog extra luxe uitvoeringen met watermassage en ledverlichting. Bepaal je liever zelf welke kranen en luxe extra’s er in je douche komen? Ga dan voor een douchecabine en richt hem helemaal naar je eigen wensen in.

Tip 2: Bedenk waar de douchecabine moet komen

De oude douche is eruit, en je bent vrij om de badkamer naar eigen inzicht in te richten. Het lijkt een inkoppertje, maar het is belangrijk dat je de ruimte goed opmeet voor je naar de woonboulevard vertrekt. Vaak krijg je wel bouwtekeningen als je een huis koopt, maar het kan zomaar voorkomen dat de oude bewoners verbouwingen hebben uitgevoerd waardoor die afmetingen niet meer kloppen. Meet dus alles zelf nog een keer na, om te voorkomen dat je nieuwe douchecabine niet in de badkamer past. Houd ook altijd rekening met openslaande deuren. Je wil natuurlijk niet hebben dat de draaideur niet helemaal open kan, omdat je het toilet een beetje onhandig hebt geplaatst.

Tip 3: Houd rekening met de ondergrond

Mensen denken vaak ten onrechte dat een douchecabine op een douchebak wordt geplaatst. Je kunt er echter ook voor kiezen om de cabine direct op de vloer te installeren. Het is dan natuurlijk wel van belang dat de ondergrond tegen water kan. Een houten vloer is bijvoorbeeld geen slimme keuze, maar keramisch parket kan prima in een douchecabine! Deze tegels hebben de uitstraling van hout, en alle voordelen van tegels. Ook PVC is waterdicht, en dus perfect voor in de douche. Kit de randen goed af en je kunt eindeloos genieten van je vloer!  

Tip 4: Bepaal het budget voor de douchecabine

Als je inspiratie op gaat doen voor je nieuwe badkamer, bezoek je vaak diverse showrooms en snuffel je rond op internet. Het is echter verstandig om van tevoren je budget vast te stellen, zodat je je niet laat verleiden tot impulsaankopen. Zeg nee tegen douches die buiten je budget vallen, zodat je straks geniet van een prachtige douche die ook nog eens betaalbaar was! Vergeet niet dat je ook nog een kraan, douchebak, afvoer en dergelijke nodig hebt. Probeer ook deze aspecten mee te nemen in je berekening, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. 

Tip 5: Controleer of je cv-ketel het verbruik aan kan

Een regendouche in je cabine is heerlijk, maar er is niets zo vervelend als een zachte of koude straal omdat je ketel het waterverbruik niet aan kan. Mocht het zo zijn dat de oude ketel niet geschikt is, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om een nieuwe ketel te laten installeren.