Wanneer u gaat verhuizen omdat u gescheiden bent, kunnen uw gevoelens tegenstrijdig zijn. Misschien vindt u het wel fijn dat u kunt gaan beginnen aan een nieuw hoofdstuk in uw leven, maar tegelijkertijd neemt u ook afscheid van uw ‘oude’ leven. Om u te helpen een verhuizing na een scheiding goed aan te pakken, geven wij u onderstaande tips.

 

1. Houdt rekening met de kinderen

Wanneer u gaat scheiden en minderjarige kinderen heeft, kunt u niet zomaar verhuizen. U heeft bij een verhuizing toestemming van uw ex-partner nodig. U houdt immers allebei het gezamenlijk gezag over de kinderen en daardoor moeten beslissingen die gaan over de kinderen, samen gemaakt worden. Dit geldt ook voor een verhuizing waarbij de kinderen meeverhuizen.

In de praktijk komt dit erop neer, dat het wenselijk is dat de afstand tussen de verhuizende ouder en de achterblijvende ouder niet te groot wordt. Dit is uiteraard in het belang van de kinderen, zodat zij hun andere ouder ook makkelijk kunnen blijven zien. Wilt u verder weg verhuizen en geeft uw ex-partner hiervoor geen toestemming, dan kunt u dit via een gerechtelijke procedure vervangende toestemming aan de rechter vragen.

 

2. Maak een inboedellijst

Bij een scheiding moet uiteraard de inboedel verdeeld worden. Het maken van een inboedellijst is hierbij een onmisbaar onderdeel. Hierop noteert u wat in huis aanwezig is en welke waarde deze voorwerpen hebben. Vervolgens kunt u samen gaan kijken wie wat wil hebben. Het is de bedoeling, dat de inboedel evenredig wordt verdeeld: u moet dus uiteindelijk allebei spullen van ongeveer gelijke waarde hebben. Soms is het lastig om de inboedel op een goede manier te verdelen. Heeft u hier problemen mee, dan is het verstandig om een scheidingsbemiddelaar in te schakelen. Een scheidingsbemiddelaar is een onafhankelijke partij die helpt met het maken van beslissingen en advies kan geven over financiële en juridische kwesties. Daarnaast weet een scheidingsbemiddelaar ook wat er belangrijk is voor een verhuizing na een scheiding.

 

3. Zorg voor een goede voorbereiding

Zoals bij iedere verhuizing is een goede voorbereiding heel erg belangrijk. Het bepaalt immers voor een groot deel hoe de verhuizing zelf verloopt. Maak daarom een checklist met belangrijke stappen en zaken die u niet moet vergeten te regelen. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld:

  • Zorg voor voldoende verhuisdozen
  • Zorg voor labels voor de verhuisdozen
  • Noteren welke doos / welke meubels naar welke kamer moeten
  • Verhuisdozen inpakken
  • Meubels demonteren
  • Tijdelijke opslagruimte huren (indien nodig)
  • Nieuw telefoon-, televisie- en/of internetabonnement afsluiten of meeverhuizen
  • Verhuisbedrijf inschakelen of vrienden en familie vragen voor de verhuizing
  • Adreswijzigingen versturen aan vrienden en familie
  • Adreswijziging doorgeven aan het werk, huisarts, tandarts e.d.
  • Verhuisverlof aanvragen op het werk
  • Verzekeringen regelen voor het nieuwe huis

 

4. Maak het nieuwe huis al zo ver mogelijk in orde

Als de dag van de verhuizing aanbreekt, is het prettig wanneer u er meteen in kunt trekken. Zorg er dan ook voor, dat alle (grote) werkzaamheden zoveel mogelijk verricht zijn. Ook is het belangrijk dat u uw huis gezellig maakt, zodat het nieuwe huis als een thuis voelt.

Verhuizen de kinderen met u mee, besteedt dan extra aandacht aan hun slaapkamers. Het is voor kinderen vaak al lastig dat hun ouders gaan scheiden en een verhuizing naar een nieuwe plek kan extra emoties opleveren. Het is dan ook verstandig om de kinderen te betrekken bij de verhuizing en ze hun eigen plek te geven zodat ze zich snel thuis voelen in hun nieuwe omgeving.

 

Snel thuis in het nieuwe huis

Zoals bij iedere verhuizing is het belangrijk dat u het hoofd koel houdt. Maak lijstjes met dingen die u niet moet vergeten en vraag hulp aan vrienden en familie. Heeft u moeite met het verwerken van alle emoties die opspelen bij de verhuizing en/of de scheiding, praat hier dan met iemand over. Het is immers helemaal niet vreemd dat u er tegenop ziet om op een nieuwe plek te gaan wonen.

Bent u eenmaal verhuisd, stelt u zich dan voor aan de buren en maak kennis met andere mensen in de straat. En wilt u vieren dat u verhuisd bent? Geef dan gerust een housewarming!