Als je je huis in de verkoop doet, wil je het zo optimaal mogelijk presenteren. Dan kun je er het meeste voor krijgen en is de kans op geïnteresseerden groter. Dat betekent dat je binnen zorgt dat alles tiptop in orde is. Maar je huis heeft ook nog een buitenkant die er ook netjes uit moet zien. Denk daarbij aan je dak, gevel en terras. Dat zijn geen eenvoudige zaken om te reinigen, want het vuil is vaak niet zo makkelijk te verwijderen en in de eerste twee gevallen is het nog gevaarlijk werk ook. Hoe kun je dat dan het beste aanpakken? We geven vier belangrijke tips voor het reinigen van de buitenkant van je huis.

Pas op voor schade

Taaie aanslag vraagt om rigoureuze methodes. Vaak betreft dat een hogedrukreiniger, want daarmee kun je relatief gemakkelijk moeizaam te verwijderen vuil wegkrijgen van stenen, dakpannen en tegels. Maar een hogedrukreiniger oefent een hoop kracht uit, en daarbij is de kans op het veroorzaken van schade aanwezig. Niet alleen aan eventueel schilderwerk, maar ook echt aan stenen, tegels, pannen en voegen. Als je je dak, gevel en terras wilt sparen maar wel schoon wilt krijgen, kun je kiezen voor een softwash reiniging door een professioneel bedrijf. Dat is een grondige reiniging met een veilige, doch effectieve methode waarmee je zonder schade alles schoon kunt krijgen. Ga je het toch zelf doen? Controleer dan achteraf goed op schade en herstel deze zo snel mogelijk!

Delicate oppervlakken

We noemden eerder al de hogedrukreiniger, die natuurlijk superhandig is voor het verwijderen van taaie aanslag van harde ondergronden. Maar niet elk oppervlak is geschikt om met een hogedrukspuit onder handen genomen te worden. Identificeer daarom eerst delicate oppervlakken die een andere benadering nodig hebben. Gebruik daar een zachte borstel en een tuinslang om ze te reinigen. Dat kost misschien wel meer tijd, maar het voorkomt dat je schade veroorzaakt!

Veiligheid eerst

Als je inderdaad zelf aan de slag gaat, wees je er dan bewust van dat de werkzaamheden die je gaat uitvoeren niet ongevaarlijk zijn. Ga je op hoogte werken? Zorg dan dat je een lader met stabilisatoren gebruikt en zorg ervoor dat de ladder stabiel is en op een vlakke ondergrond staat. Draag ook geschikte beschermende kleding, handschoenen en een veiligheidsbril, vooral bij het gebruik van chemische reinigingsmiddelen. Maar ook omdat je goed nat kunt worden, en dat werkt niet zo prettig.

De juiste schoonmaakmiddelen

Gebruik altijd de juiste schoonmaakmiddelen voor de taak die je aan het uitvoeren bent. Let er ten eerste sowieso op dat je milde, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt om schade aan het oppervlak, waterbestendige coatings en omliggende planten te voorkomen. Ga je gebieden met schimmel of algen aanpakken? Dan kun je daarvoor gespecialiseerde reinigingsmiddelen gebruiken, maar volg wel de instructies nauwkeurig. Maak je een gevel met gevelbekleding schoon? In het geval van hout en vinyl is een mild zeepwatermengsel meestal voldoende. Aluminium kan gereinigd worden met een speciaal middel voor metalen oppervlakken. Voor ramen kozijnen is het belangrijk om schurende materialen te vermijden en een raamreiniger en een zachte doek of spons te gebruiken.

Het is een flinke klus die of een hoop tijd en moeite kost als je het zelf doet, of relatief veel geld kost als je het laat doen. Maar het geeft wel voldoening als alles er weer picobello uitziet. Zeker ook omdat dat zowel het aangezicht van je woning als de foto’s op Funda een stuk aantrekkelijker maakt, en dat komt alleen maar ten goede van een gunstige verkoop van je huis. Maar ook als het je nieuwe woning betreft, is net natuurlijk fijn om een woning te betrekken die ook aan de buitenkant mooi schoon is.