Partnerbijdrage
Wanneer je geluidsoverlast van de buren ondervindt is het verstandig dat je een geluidsmeting overlast buren laat doen of zelf doet. Het is immers geen klein probleem, geluidsoverlast kan grote schade opleveren op de lange termijn. Dan gaat het niet om de schade van een bloempotje dat je door de ramen van de buren hebt gegooid omdat je gek werd van het geluid maar om de gezondheidsschade. Helemaal op lange termijn kunnen er zeer schadelijke gevolgen zijn van langdurige blootstelling aan geluidsoverlast. In deze blog lees je alles wat van belang is voor de geluidsmeting bij overlast van de buren.
Wat doet een geluidsmeter?
Tuurlijk, je kunt een app via je telefoon gebruiken om het geluid te meten. Echter is dit totaal niet accuraat en waarschijnlijk niet voldoende bewijs voor een serieuze klacht. Een geluidsmeter is een veel betere optie. Geluidsniveaumeters worden gebruikt voor het meten van lawaai van een verscheidenheid van bronnen, met inbegrip van industriële installaties, weg- en spoorwegverkeer, en bouwwerkzaamheden. Met de toevoeging van typische stedelijke situaties, zoals concerten, recreatieparken, en woon- en commerciële buren, vormen de vele verschillende geluidsbronnen en verschillende karakteristieken, een verscheidenheid van uitdagingen voor de geluidsmeter die hij toch goed weet op te pakken.
Hoe werkt een geluidsmeter?
Een geluidsniveaumeter bestaat uit een microfoon, een voorversterker, signaalverwerking en een display. De microfoon zet het geluidssignaal om in een gelijkwaardig elektrisch signaal. Het meest geschikte type microfoon voor geluidsniveaumeters is de condensatormicrofoon, die zowel stabiel als betrouwbaar is. Het door de microfoon geproduceerde elektrische signaal is van een zeer laag niveau, waarna het sterker wordt gemaakt door een voorversterker voordat het door de hoofdprocessor wordt verwerkt. De signaalverwerking omvat het toepassen van frequentie gewichten op het signaal. Dit moet voldoen aan allerlei normen die zijn gespecificeerd in internationale normen als IEC 61672 – 1, waaraan vrijwel geluidsniveaumeters moeten voldoen. De uitslag van de meting verschijnt op het display. Geluid wordt gemeten in decibels (dB). Een fluisterend persoon produceert ongeveer 30 dB, een normaal gesprek is ongeveer 60 dB, en een draaiende motor is ongeveer 95 dB. Geluid boven 70 dB gedurende een langere periode kan je gehoor beschadigen. Hard geluid boven 120 dB kan zelfs onmiddellijke schade aan je oren veroorzaken.
Toegestane geluidsniveaus
In Nederland zijn er verschillende normen voor het toegestaan aantal decibels. Dit verschilt per situatie en omgeving. Zo mag een nieuw geproduceerde auto vanaf 2020 in Nederland maximaal 70 decibel produceren. Burenoverlast is meestal strafbaar gesteld in een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) die uitgegeven wordt per gemeente en dus ook per gemeente verschilt. Normale leefgeluiden zoals grasmaaien, stofzuigen, spelende kinderen en dichtslaande deuren moeten wel geaccepteerd worden. Wanneer er écht overlast plaatsvindt moet je kijken naar de plaatselijke regels in de APV, een geluidsmeting doen en op basis daarvan vervolgstappen ondernemen. Dit doe je natuurlijk pas nadat je contact hebt opgenomen met de buren voor een normaal gesprek. Als dit niet werkt kun je contact opnemen met de verhuurder(s), Vereniging van eigenaren (VVE), de politie, de gemeente of een buurtbemiddelaar.