Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw huis is. Tegenwoordig is het verplicht om een energielabel aan te vragen wanneer u uw huis in de verkoop zet. Een groener energielabel kan ervoor zorgen dat u uw woning sneller verkoopt en zo dus ook sneller kunt verhuizen naar uw nieuwe woning. Dit is hoe het energielabel werkt.

 

Wat houdt het energielabel in?

Om aan te geven hoe energiezuinig uw huis is, wordt er gebruikgemaakt van labels. Er zijn 7 labels: A t/m G. Woningen die het energielabel A dragen, zijn het meest energiezuinig en woningen die bestempeld worden met het label G zijn het minst energiezuinig. Het label is opgebouwd uit een aantal verschillende woningkenmerken:

  • glas in de woon- en slaapruimtes
  • gevel-, dak- en vloerisolatie
  • verwarming
  • toestel voor warm tapwater
  • ventilatiesysteem
  • zonne-energie

Hoe beter uw woning op bovenstaande punten scoort, hoe groter de kans op een energiezuiniger label. Met dubbelglas bespaart u bijvoorbeeld flink op energiekosten, wat uw woning dus weer een stuk ‘groener’ maakt dan wanneer u slechts enkelglas heeft.

Wat betekent het energielabel voor mijn huis?

Omdat het aanvragen van een energielabel verplicht is, hangt er een boete boven uw hoofd wanneer u dit niet doet. Dit moet echter niet de motivatie zijn om het label aan te vragen. Een groener energielabel heeft namelijk ook veel voordelen ongeacht of u van plan bent uw huis wel of niet te verkopen. Daarom doet u er goed aan om hier serieus aandacht aan te besteden. Een groen label zorgt niet alleen voor een snellere verkoop van uw huis en een waardestijging, maar ook voor meer wooncomfort.

 

Hoe zorg ik voor een groener energielabel?

Door energiebesparende maatregelen te treffen zorgt u voor een groener energielabel. Te denken valt aan:

  • het plaatsen van zonnepanelen op uw dak;
  • het kiezen voor HR++ glas in de woonkamer en slaapkamers;
  • het isoleren van de spouwmuren, het dak en de vloer;
  • het aanschaffen van een HR ketel.

Voor deze maatregelen moet u helaas vaak diep in de buidel tasten. Om deze financiële last te verzachten kunt u sinds 2014 aanspraak maken op een energiebespaarlening. Ook is het verstandig om te kijken of u in uw gemeente kunt rekenen op een subsidie voor het uitvoeren van deze groene initiatieven. Als u eenmaal een energielabel heeft aangevraagd en ontvangen hebt dan heeft deze een geldigheidsduur van 10 jaar.

 

Kleine energiebesparende maatregelen

Maar voordat u aan de grotere projecten begint, is het raadzaam om alvast ook aandacht te besteden aan de kleinere energiebesparende oplossingen zodat u er in ieder geval warmpjes bij zit tijdens de koude wintermaanden en meer geld overhoudt voor leuke dingen. Denk bijvoorbeeld aan het dichtkitten van naden in huis met een geschikte kit als de Den Braven kit. Maar ook het aanschaffen van bijvoorbeeld een slimme thermostaat is een goede optie. Hiermee krijgt u beter inzicht in uw energieverbruik en ziet u beter waar er nog valt te bezuinigen.