Verhuizen is een van de meest stressvolle situaties voor mensen. Logisch, want als je verhuist heb je genoeg om aan te denken. Het energiecontract voor je nieuwe woning regelen is vaak niet het eerste waaraan je denkt of zin in hebt. Toch kan het de moeite zijn om hier even wat tijd in te steken, helemaal nu het snel en eenvoudig via online energievergelijkers kan. Hieronder lees je 4 zaken waar je op moet letten bij het regelen van je energiecontract als je gaat verhuizen.

 

1. Neem je je oude contract mee of sluit je een nieuwe af?

Als je een nieuw energiecontract wilt afsluiten voor je toekomstige woning, controleer dan eerst of de looptijd van je huidige contract al is verstreken of niet. Dit staat in de contractvoorwaarden. Check ook of je energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengt als je het contract opzegt. Wanneer dit zo is, kun je beter het energiecontract meenemen naar je nieuwe adres. Let erop dat je tijdig de adreswijziging aan de energieleverancier doorgeeft.

Is de looptijd van het energiecontract inmiddels verstreken of gebeurt dit op de korte termijn, dan kun je het beste een nieuw energiecontract bij een andere leverancier afsluiten. Dan heb je de goedkoopste energietarieven en vaak krijg je een welkomstkorting als je overstapt. Als je verhuist moet je zelf het energiecontract bij je huidige leverancier opzeggen.

 

2. Welk contract zeg je op als je gaat samenwonen en jullie beiden een energiecontract hebben?

Het energiecontract is persoonsgebonden en niet adresgebonden. Dus wanneer je gaat samenwonen en jullie hebben beiden een energiecontract, dan moet één van jullie het contract opzeggen. Je wilt immers niet twee contracten op één huisadres. Vraag aan jullie energieleveranciers of bij het opzeggen een opzegvergoeding in rekening wordt gebracht. Bepaal daarna welke energiecontract jullie naar de nieuwe woning meenemen. Natuurlijk bestaat ook de optie om beide energiecontracten op te zeggen en een volledig nieuwe af te sluiten.

 

3. Hoe schat je het toekomstige energieverbruik in?

Wat je toekomstige energieverbruik wordt, is soms lastig in te schatten. Helemaal als je woonsituatie verandert. Ga je samenwonen of juist alleen? En ga je van een flat naar een vrijstaande woning? Daarbij is het ook nog van invloed hoe goed de woning geïsoleerd is. Allemaal zaken waar je rekening mee moet houden als je een nieuw energiecontract wilt afsluiten, want waarmee vergelijk je het diverse aanbod? Gelukkig helpt een energievergelijker je hier vaak mee. Geef aan met hoeveel personen je gaat wonen in het nieuwe huis en om wat voor type woning het gaat. Voor het vergelijken van alle leveranciers wordt dan een gemiddeld energieverbruik toegepast die geschikt is voor jouw woonsituatie.

Overigens bepaalt de energieleverancier het maandelijks voorschotbedrag voor je nieuwe woning op basis van het energieverbruik van de afgelopen drie jaar. Dus wat de voorgaande bewoner(s) op dat adres verbruikten. Het voorschotbedrag verlagen is vaak lastig, verhogen kan wel als je denkt dat je meer gaat verbruiken.

 

4. En welk energiecontract kies je uiteindelijk?

Besluit je uiteindelijk om een nieuw energiecontract af te sluiten, dan is natuurlijk de vraag waar je het beste voor kunt kiezen. Ten eerste is het goed om te weten dat je de goedkoopste energietarieven op een online energievergelijker vindt, omdat leveranciers hun actietarieven uitsluitend hier aanbieden. Ten tweede bespaar je het meest door een energiecontract voor één jaar af te sluiten en daarna ieder jaar weer over te stappen. Je krijgt namelijk vaak een welkomstkorting als je klant wordt bij een nieuwe energieleverancier. Ten derde kun je letten op de duurzaamheid: wil je groene energie of maakt het je niet uit? Een nieuw energiecontract kun je al drie maanden voor de verhuisdatum afsluiten.