Partnerbijdrage
Ieder jaar ontvang je de WOZ-waarde van je woning. Het komt vaak voor dat deze niet klopt. De waarde wordt namelijk niet bepaald door mensen maar door computers. Het is daarom altijd erg belangrijk om de WOZ-waarde te checken. Hoewel het niet verplicht is om het te checken is het wel verstandig om het toch te doen. Het kan namelijk voorkomen dat je een boete krijgt op het moment dat je niet hebt doorgegeven dat de WOZ-waarde niet klopt. Wat de nadelen van een verkeerde WOZ-waarde zijn en wat je er aan kunt doen als je het niet eens bent met de WOZ-waarde, lees je hier!
Nadelen van een verkeerde WOZ-waarde
Wanneer de WOZ-waarde te hoog is, betaal je teveel aan belastingen. Dit is zonde want de WOZ-waarde verlagen is zo gedaan. Het bedrag dat je teveel betaalt aan belasting verschilt per woning en WOZ-waarde. Bij een verkeerde waarde, betaal je al snel een paar honderd euro per jaar teveel. De belastingen die gebaseerd worden op basis van de WOZ-waarde zijn als volgt:
- De vermogensbelasting
- De waterschapsbelasting
- De OZB, ook wel bekend als de onroerende-zaakbelasting
- De inkomstenbelasting
- De roerende ruimtebelasting
Het is dus erg belangrijk om de WOZ-waarde goed te controleren. De meeste mensen weten niet dat er zoveel belastingen betaald worden aan de hand van de WOZ-waarde. Ook als de WOZ-waarde te laag is kan het nadelig zijn. Op het moment dat je je huis wilt verkopen en iemand ziet dat de WOZ-waarde erg laag is, is de kans groot dat diegene gelijk een lager bod doet.
Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde
Wanneer je het niet eens bent met de WOZ-waarde is het aanvechten van WOZ waarde een goede optie. Hierbij heb je de mogelijkheid om het zelf te doen of om de hulp in te schakelen van een bedrijf. Een hoop mensen kiezen voor het tweede, de gemeente vergoed namelijk de gemaakte kosten. Daarnaast is het een stuk makkelijker om het te laten doen. Ook is het fijn als je steun krijgt van een bedrijf met veel ervaring in het verlagen van de WOZ-waarde. Voordat je bezwaar gaat maken is het slim om een rapport aan te vragen bij de gemeente. Hierin staat onder andere in met welke woningen jouw woning is vergeleken en hoe de WOZ-waarde is vastgesteld.