De hypotheeknormen veranderen volgend jaar licht. Voor de meeste inkomens verandert er weinig, maar een klein deel van de huishoudens kan met de nieuwe normen 2 tot 2,6 procent meer lenen.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) bepaalt jaarlijks wat een gepaste maximale hypotheek is per inkomen. Het budgetinstituut houdt hierbij rekening met uitgavenpatronen. Wel wordt benadrukt dat de berekeningen geen rekening houden met individuele situaties en dat altijd maatwerk nodig is.

Vooral lagere inkomens kunnen meer lenen

Volgens hypotheekadviseur Van Bruggen Adviesgroep kunnen alleenstaanden met een inkomen tot 45.000 euro straks zo’n 2,6 procent meer lenen bij een hypotheek met een vaste renteperiode van tien jaar met een rente van 1,9 procent. Voor een dergelijk inkomen betekent dat een maximale hypotheek van 205.683 euro, een stijging van 5.142 euro.

Ook voor een deel van de koppels met relatief lage inkomens gaat de maximale hypotheek omhoog. Alle stellen met een eerste inkomen tussen de 25.000 tot 30.000 euro en een tweede inkomen tot 30.000 euro gaan erop vooruit.

Studieschuld blijft meetellen voor berekening maximale hypotheek

De studieschuld blijft meetellen voor de berekening van de maximale hypotheek, dus houd hier rekening mee. Wel tellen studieschulden een stuk minder mee in vergelijking met andere leningen, zoals consumptieve kredieten.

Bron Nu.nl