Starters die op het HBO of WO zijn afgestudeerd komen nog maar voor 5 procent van de koopwoningen in aanmerking. Dat concludeert woningmarktonderzoeker Calcasa donderdag aan de hand van cijfers over het derde kwartaal van 2018.

De lage rente compenseert de gestegen woningwaarden wel enigszins, stelt Calcasa.

In 72 procent van de gemeenten kan een hogeropgeleide starter met een gemiddeld bruto inkomen van 33.000 euro alleen terecht voor een woning van 75 m2 of kleiner. In de vier grootste steden is dat slechts 50 m2.

Calcasa vergelijkt ook de kansen van mensen met verschillende beroepen, en legt in dit onderzoek de posities van basisschoolleraren, journalisten en managers naast elkaar. Van die drie groepen hebben de docenten met de minste keus op het gebied van woningen (14 procent).

Steeds minder woningen voor lage- en middeninkomens

Basisschooldocenten kunnen in 81 procent van de gemeenten een woning van maximaal 100 m2 kopen. Bij een bruto jaarinkomen van 41.700 euro is een woning van maximaal 87 m2 bereikbaar. In de vier grote steden is dat minder, met 62 m2.

Journalisten komen in aanmerking voor 55 procent van de woningen, met een gemiddeld bruto inkomen van 60.500 euro. Voor managers, die in de vergelijking als hogere inkomensgroep zijn opgenomen (bruto inkomen gemiddeld 97.100 euro), geldt een beschikbaarheid van 89 procent.

De woningprijzen stijgen sneller dan de bruto inkomens. Doordat het maximale hypotheekbedrag afhangt van dit inkomen, neemt voor lagere- en middeninkomens het woningaanbod waarop zij kans maken snel af, aldus Calcasa.

Bron Nu.nl