Woningen zijn niet meer te financieren voor mensen met een modaal inkomen. Die harde conclusie trekt adviesbureau Dynamis in zijn nieuwste onderzoek. Wie geen spaargeld meebrengt, kan het helemaal schudden.

Het is maar wat de gek ervoor geeft, lijkt het credo op de woningmarkt. Die groep die een huis kan betalen, begint steeds kleiner te worden. Starters hadden al een tijdje het nakijken op de woningmarkt, inmiddels leggen ook de middeninkomens het af, merkt Dynamis op in zijn nieuwste kwartaalonderzoek Sprekende Cijfers Woningmarkten 2018.

Dat de situatie op de woningmarkt voor een groeiende groep nijpender wordt, constateerde de makelaarsbaas Ger Jaarsma van de NVM recent. Niet alleen starters maar ook middeninkomens komen steeds lastiger aan een woning, zei hij bij de presentatie van de kwartaalcijfers twee weken geleden. ,,Als de problemen niet snel en grondig worden aangepakt, raakt de markt steeds verder in de vicieuze cirkel van dalend woningaanbod en blijvende prijsstijgingen. Dit gaat echt de verkeerde kant op, met alle gevolgen van dien’’, voegde hij er in een adem aan te.

Wanneer ben je starter op de woningmarkt? 

Je bent een starter op de woningmarkt als je voor het eerst een huis koopt. En ook: als je ooit een huis had dat je hebt verkocht, daarna een tijd geen eigen woning hebt gehad en je vervolgens weer op de koopwoningmarkt stort. Ruim driekwart van de starters is tussen de 20 en 35 jaar oud. De gemiddelde leeftijd ligt op 32 jaar. Die ligt nu iets hoger dan voor het uitbreken van de crisis in 2008. De almaar toenemende krapte, de stijgende prijzen en de strengere hypotheekregels maken het vooral voor starters lastig om te slagen voor een woning.

Bron AD