Met een bouwopgave van 75.000 huizen per jaar, kansloze starters en de uitdagingen in de bouwsector is de term ‘overspannen woningmarkt’ op z’n plek. “We gaan door een diep dal”, zei minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vorige week op een bijeenkomst van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Om uit dat dal te komen blijft de NHG noodzakelijk, aldus Ollongren. Waarom? Vijf vragen over de NHG.

Wat is de NHG?

Met de NHG geef je de bank de garantie dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald als er nood aan de man komt, zoals een echtscheiding, werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van je partner.

NHG koppelt het maximale hypotheekbedrag aan de waarde van de woning én het inkomen van de aanvrager.

Als het niet anders kan en het huis echt verkocht moet worden, neemt NHG de restschuld over. In ruil voor deze zekerheid betaal je minder hypotheekrente, maar wel eenmalige kosten.

In 2019 is dit 0,9 procent over het totale hypotheekbedrag. In ruil voor de NHG-zekerheid bieden geldverstrekkers een rentekorting op de hypotheek. Dit voordeel kan oplopen tot 0,7 procent per jaar. Tussen 2010 en 2017 keerde NHG 24.000 verliesdeclaraties uit ter waarde van 865 miljoen euro.

We hebben een enorm woningtekort. Wat heb ik aan een hypotheekgarantie als er geen huizen te koop staan?

Bron Nu.nl