De premie voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat omlaag. Dat kan een huizenkoper die een hypotheek met zo’n garantie afsluit, volgend jaar tot 290 euro schelen.

Woningeigenaren die een hypotheek met NHG aanvragen, betalen daardoor volgend jaar 0,9 procent over de hoogte van hun hypotheek in plaats van de huidige 1 procent. De NHG maakt het voor huizenkopers gemakkelijker om een hypotheek af te sluiten, omdat het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) de risico’s bij wanbetaling afdekt. Ook hebben kopers met de NHG een rentevoordeel.

Naast de verlaging van de premie komen hypotheken tot 290.000 euro volgend jaar in aanmerking voor een NHG-garantie. Volgens Gerben Zandbergen, voorzitter van de NVM Drenthe, is dat gunstig voor kopers in onze provincie. “De gemiddelde woningwaarde ligt hier veel lager dan in de rest van Nederland. Dus meer kopers komen in aanmerking voor een NHG.”

Zandbergen denkt niet dat het verlagen van de premie grote gevolgen gaat hebben voor de huizenmarkt. “Je bespaart maximaal 290 euro. De korting is wel heel minimaal en had wat mij betreft royaler gekund.”¬†Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) is er sprake van ‘een flutkorting waar geen koper iets mee opschiet.’ De VEH pleit al langer voor een verlaging van de premie.

Bron RTV Drenthe